У Любліні відбудеться ХII Конгрес транскордонної співпраці
Фото: kongres.lublin.eu

У Любліні відбудеться ХII Конгрес транскордонної співпраці

Конгрес транскордонної співпраці є місцем зустрічі фахівців з країн Європейського Союзу та Східного Партнерства (України, Молдови, Білорусі, Грузії, Вірменії та Азербайджану). Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Наш Вибір.

Це платформа для діалогу та встановлення міжнародних контактів для урядових та неурядових організацій, науковців, представників культури та бізнесу. 

Цьогорічний ХII Конгрес транскордонної співпраці відбудеться 9–11 жовтня 2023 року у Любліні під гаслом «Місто Молодих». Головною темою  Конгресу буде молодь, її потреби та пошук інструментів для її більш активного залучення у громадське життя.

Організатори Конгресу транскордонної співпраці запрошують до участі молодь та фахівців, що працюють з молоддю з усієї Європи, для обговорення потреб та перспектив розвитку молодого покоління, а також того, яким чином місцеві спільноти можуть сприяти їх реалізації. Під час зустрічей увагу буде приділено також тим викликам, які виникли через повномасштабну російську агресію проти України.

В рамках Конгресу відбудуться різноманітні панелі, майстер-класи, а також навчально-ознайомчі поїздки. Важливими темами Конгресу стануть питання формування молодіжної політики за участю самої молоді; стратегічні цілі молодіжної роботи; а також вплив досвіду міграції молоді на міжкультурну інтеграцію та протидію дискримінації.

ХII Конгрес транскордонної співпраці відбудеться 9–11 жовтня 2023 року у Любліні (з онлайн-трансляцією) у готелі Mercure Lublin Centrum (алеї Рацлавіцьке, 12 / aleje Racławickie 12). Організатором Конгресу є мерія міста Люблін. Захід відбуватиметься під почесним патронатом Європейської комісії.

Майже на усіх панелях та майстер-класах буде присутній польсько-англійський перекладач, а на частині з них буде теж український. Усі панелі можна буде переглянути онлайн за посиланнями, котрі будуть доступні на інтернет-сторінці Конгресу у вкладці «програма конференції 2023».

Організатори заохочують також слідкувати за новинами Конгресу у Facebook, де буде з’являтися детальніша інформація про додаткові культурні події пов’язані з Конгресом чи реєстраційна форма для відвідування заходів.

Цього року учасники зможуть взяти участь у таких  подіях:

Панельна дискусія «Місто молоді». В розмові візьмуть участь мери міст, члени молодіжних міських рад, дипломати та експерти, котрі обговорять вступні проблеми щодо залучення молоді до діалогу про розвиток міст.

Панельна дискусія «Молодь 2023». Учасники дискусії розглянуть такі питання: Як говорити про минуле, щоб не загострювати радикальних настроїв? Як вплинути на дискусію про колективну пам’ять в часи російської агресії проти України? Яка історична освіта потрібна сьогодні Європі? Як підтримати українське суспільство в часи збройного конфлікту та насильства?

Панельна дискусія «Покоління X, Y та Z на ринку праці». Дискусія буде присвячена сучасним потребам і проблемам молодих працівників та підприємців, а також пошуку шляхів їхнього вирішення.

Панельна дискусія «Youth work – праця з молоддю та для молоді». Учасники дискусії обговорять роль молодіжних працівників у сучасному суспільстві, а також намагатимуться відповісти на такі питання: Що варто зробити для підтримки та залучення молодих людей у громадське життя? Які проблеми є частиною їхніх щоденних викликів?

Панельна дискусія «Ми вирішуємо – молодь у громадських бюджетах (молодіжні бюджети на практиці)». У розмові візьмуть участь представники органів місцевого самоврядування, громадських організацій та шкіл. Метою дискусії є обговорення реалізації проєкту «Шкільний громадський бюджет» у Польщі. Учасники розглянуть позитивні та негативні сторони проєкту, а також проаналізують його вплив на активність учнів.

Панель «Митці на захисті України». Представники літератури, мистецтва та громадських організацій з різних європейських країн обговорять міжнародні ініціативи, акти допомоги та нові проєкти, які підтримують українське суспільство, а також перспективи співпраці з українським культурним сектором у майбутньому.

Панель «Політичне рівноправ’я в інтеграції України, Молдови та Грузії в ЄС» співорганізаторами якої буде організація FemGlobal. Kobiety w polityce międzynarodowej / «FemGlobal. Жінки у міжнародній політиці».

Експертки з України, Молдови та Грузії розкажуть про процес інтеграції до Європейського союзу з точки зору політики гендерної рівності. Доповідачки поділяться своїм власним досвідом у цьому питанні: Як відбувається цей процес? Яку роль мають у ньому громадські організації? Як адаптувати публічну політику до того, щоб процес інтеграції сприяв дотриманню гендерної рівності?

Учасники Конгресу зможуть відвідати також дискусії, присвячені, зокрема, проблемам міграції молоді та історичній пам’яті молоді Східної та Західної Європи. Співорганізаторами останньої будуть організації «FemGlobal. Kobiety w polityce międzynarodowej» та Centrum Współpracy Polska-Wschód / Центр співпраці Польща-Схід

Під час Конгресу відбудуться також три «Форуми партнерів», участь в яких візьмуть різноманітні громадські організації для обміну досвідом та пошуку міжнародних партнерів.

Учасників Конгресу очікує також вибір однієї з трьох навчально-ознайомчих поїздок до Люблінської спеціальної економічної зони, театру «Імагінаріум» чи Підземелля пивоварні «Перла». Організатори обіцяють, що буде також можливість відвідати деякі молодіжні простори, зокрема, інтеграційний центр «Baobab», призначений для обміну досвідом, реалізації проєктів і зустрічей мігрантів, біженців та мешканців Любліна.

Також, під час Конгресу будуть проходити дві «Біржі грантодавців» – серії зустрічей з установами/компаніями, які надають підтримку організаціям з Європейського Союзу та країн Східного партнерства. Під час зустрічей учасники матимуть можливість отримати інформацію про форми фінансової підтримки та поставити запитання експертам, які представляють конкретного грантодавця. Під час зустрічей відбудеться представлення програми Норвезького фінансового механізму, фінансового механізму Європейського економічного простору, а також програми прикордонної співпраці «Interreg NEXT Польща-Україна» від Європейського Союзу.

Окрім вищезгаданих заходів, під час Конгресу відбудуться різноманітні майстер-класи:

Майстер-клас «Молодіжна політика місцевого самоврядування крок за кроком», організатором якого буде фонд Pole Dialogu / «Поле Діалогу», котрий пропагує ширше залучення громадян у суспільне життя країни. Майстер-клас має на меті привернути увагу до проблематики документального розроблення стратегії молодіжної політики органами місцевого самоврядування, з особливим наголосом на залученні всіх зацікавлених сторін до його спільного створення.

Майстер-клас «Молоді практики бізнесу». Молоді експерти та менеджери розповідатимуть про свій позитивний та негативний досвід, пов’язаний зі створенням власного бізнесу.

Майстер-клас «Дізнавайся, відчувай, рекомендуй – молодь змінює обличчя туризму» метою якого є пошук шляхів формування привабливої для молодих людей туристичної пропозиції. Під час зустрічі буде розглянуто ряд питань: Що впливає на вибір молоддю місць для подорожі? Як перетворити місто на привабливий туристичний напрямок? Як розповідати молоді про історію та пам’ятки міста? Чи новітні технології замінять традиційні методи подорожування містом?

Майстер-клас в рамах програми «Сильніші Разом» від організації «British Council». Програма об’єднує групу молодих лідерів з Великої Британії, Польщі, Угорщини, Кіпру, Ірландії та України, які мають бажання діяти в інтересах своїх місцевих спільнот. Учасники програми мають можливість зустрічатися та обговорювати роль молоді у розвитку локальних суспільств в умовах швидких політичних, соціально-економічних та технологічних змін.

Майстер-класи «Як створювати міста/населені пункти, дружні до молоді? – Сьогодні ми плануємо майбутнє». Відбудеться чотири майстер-класи з трьома різними групами (польськомовною, українськомовною та англомовною). Зустрічі спрямовані на молодь та мають на меті розробку рекомендацій для населених пунктів, які прагнуть бути дружніми для молоді. 

Наприкінці Конгресу відбудеться підсумкова дискусія «Європу можна створювати – співпраця/участь молоді», де буде представлено результати майстер-класів із підкресленням найкращих рішень.

Перший Конгрес транскордонної співпраці відбувся в Любліні у 2011 році, зібравши культурних діячів з різних країн. Тоді він отримав назву Конгрес культури Східного Партнерства. У 2020 році, в контексті геополітичних змін і виникнення нових, комплексних викликів для Європи, програмним комітетом було прийнято рішення про розширення діяльності Конгресу та зміну назву події на Конгрес транскордонної співпраці.

У попередні роки в подіях Конгресу взяли участь вже понад 8000 людей із понад 40 країн світу, серед яких: Данута Хюбнер – перший польський комісар в Європейському Союзі та депутатка Європейського парламенту;  Президент України Віктор Ющенко; Посол України в Польщі Андрій Дещиця; представник Європейської комісії Єва Синовець; голова Меджлісу кримських татар Рефат Чубаров, польський політик та депутат Збігнєв Буяк, голова Європейського парламенту Єжи Бузек, міністр оборони Польщі Богдан Кліх, посол Польщі в Україні Ян Пєкло та багато інших.

Повна програма Конгресу доступна за посиланням. Початок реєстрації з 1 вересня.

Дмитро Димидюк

Джерело: Kongres Wspolpracy Transgranicznej