Дві категорії фейкових новин у польських ЗМІ у травні-червні 2023 року: інфографіка
Ілюстрація проєкту «Stop Lie»

Дві категорії фейкових новин у польських ЗМІ у травні-червні 2023 року: інфографіка

У травні-червні 2023 року у польських ЗМІ, які зарекомендували себе як ретранслятори кремлівських наративів, було викрито десятки фейкових новин.

Їх умовно можна розділити на дві групи. Перша – це відверто неправдиві або маніпулятивні тексти на попередні теми, які час від часу з’являються в інформаційному просторі. Інша – це реакція на конкретні події чи новини зі зміщенням акцентів відповідно до вимог маніпуляторів.

Так, до першої категорії належать теми історичної ворожнечі між українцями та поляками, нібито загарбницьких ініціатив Польщі щодо західноукраїнських земель, втоми та роздратування поляків від українців, які нібито зловживають статусом біженців і мають більше прав, ніж громадяни Польщі. Друга категорія – це фейки, пов’язані з подіями, які відбулися у згаданий період. Наприклад, підрив дамби Каховської ГЕС, український контрнаступ тощо.

Пропонуємо тематичний розподіл фейків, які ми знайшли в польських ЗМІ у травні-червні.

Ілюстрація проєкту «Stop Lie»

Вікторія Чирва

Матеріал підготовлений у рамках проєкту «Stop Lie» БО «Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства