Президент Польщі чекає офіційних результатів виборів для формування уряду
Відкриття виборчої урни, 15 жовтня 2023 року PAP/Darek Delmanowicz

Президент Польщі чекає офіційних результатів виборів для формування уряду

Президентові належать повноваження призначення прем’єра, доручення йому місії формування уряду. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Малґожата Папроцька із Канцелярії президента Республіки Польща заявила, що президент Анджей Дуда чекає на офіційні результати парламентських виборів. В ефірі Польського радіо 24 вона наголосила, що лише тоді будуть прийматися рішення про призначення уряду.

Міністр Малґожата Папроцька зазначила, що Конституція передбачає три етапи формування уряду. Вона підкреслила, що на першому етапі партія, яка набрала найбільшу кількість голосів, завжди отримувала місію сформувати уряд.

«На першому етапі президентові належать повноваження призначення прем’єра, доручення йому місії формування уряду, Конституція чітко не говорить, чи це має бути лідер політичної сили, яка виграла вибори, чи делегована нею особа, але такою є практика багатьох попередніх виборів. І президент, відповідаючи на ці питання, зазначив, що, власне, треба рахуватися із голосом суспільства — партія, яка виграє, має першочергово шанс на створення уряду», — пояснила Малґожата Папроцька.

Якщо ця спроба не вдається, ініціативу бере на себе Сейм. Якщо депутатам не вдається сформувати уряд, ініціатива повертається до президента. Якщо уряд не буде обрано з третьої спроби, президент має скоротити термін повноважень Сейму та призначити нові вибори.

Малґожата Папроцька підкреслила, що голова Національної виборчої комісії Сильвестер Марціняк повідомив, що офіційні результати мають бути оголошені вранці у вівторок, 17 жовтня.

IAR/В.Г.