Польща проаналізує можливість передачі Україні систем «Патріот»
Фото ілюстративне. Ракетна установка німецької зенітно-ракетної системи PATRIOT, представлена ​​у Форт-Блісс. Автор: Mark Holloway from Beatty, Nevada, USA – German Patriot, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=130719295

Польща проаналізує можливість передачі Україні систем «Патріот»

Малґожата Папроцька прокоментувала повідомлення сайту Politico про те, що президент Джо Байден розглядає можливість передачі Польщі систем «Залізний купол» в обмін на передачу Україні пускових установок «Патріот». Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Міністр Малґожата Папроцька в ефірі Польського радіо 24 прокоментувала повідомлення сайту Politico про те, що президент Джо Байден розглядає можливість передачі Польщі протиракетної системи «Залізний купол» в обмін на передачу Україні частини власної системи протиповітряної оборони, зокрема американських пускових установок «Патріот».

Малґожата Папроцька заявила, що для президента Дуди найважливіше – це безпека Польщі. Вона зазначила, що якщо будуть пропозиції щодо заміни систем Patriot на Iron Dome, вони будуть проаналізовані.

«Впродовж багатьох місяців були різні пропозиції. І вони завжди вимагають спокійного аналізу. Але у прийнятті кожного рішення найважливішим питанням для президента завжди є безпека Польщі та наших громадян і постійне зміцнення потенціалу, в тому числі військового в контексті стримування агресора. Якщо такі пропозиції будуть, то вони будуть спокійно проаналізовані», – зазначила вона.

Раніше Ізраїль, який є співвиробником Iron Dome і має право вето на передачу цієї технології, відхилив запити Вашингтона та Києва про передачу системи Україні. У цій ситуації, за даними Politico, американці розглядали можливість запропонувати Польщі наявні у них батареї «Залізний купол». Отримавши їх, пише видання, Польща передала б, серед іншого, частину пускових установок «Патріот» Україні, яка бореться з російськими окупантами.

IAR/В.Г.