Дезінформація: США готові воювати «до останнього українця», скоро українських воїнів не залишиться
Ілюстрація peacediplomacy.org, lutheranworld.org

Дезінформація: США готові воювати «до останнього українця», скоро українських воїнів не залишиться

Останнім часом у польських медіа, які давно зарекомендували себе як ретранслятори кремлівської пропаганди, посилилися наративи щодо нещирості Сполучених Штатів, які нібито блокують мирні перемовини між Україною та Росією та затягують війну.

Так, на одному з таких медіа – neon.24 розміщено статтю під назвою «Боротися з Росією до останнього українця» — це офіційна політика Білого дому».

«За останні 18 місяців політика Білого дому стала зрозумілою: надати Україні достатньо зброї та грошей, щоб перешкодити президенту України Володимиру Зеленському вести переговори з Росією… Навіть обіцянка України не приєднуватися до НАТО може викликати занепокоєння у деяких її сусідів… Це призводить до незручної реальності: для деяких членів НАТО краще, щоб українці продовжували воювати та гинути, ніж досягти миру, який настане надто рано або коштуватиме занадто високу ціну для Києва та решти Європи», – йдеться у публікації.

Ця тема не нова. Про те, що США готові воювати з росією «до останнього українця», російський президент Владімір Путін заявляв ще у квітні минулого року.

Тоді ж на цю тему висловлювалися й інші російські діячі. Так, кінорежисер Тигран Кеосаян пішов далі і заявив, що «Захід готовий воювати не лише до останнього українця, але й до останнього прибалта та поляка».

А ось свіжа заява Путіна, який знову підтвердив, що Захід готовий воювати «до останнього українця».

Останнім часом ці нарації підсилилися. Так, кілька польськомовних медіа розповсюдили інформацію про те, ніби саме США заважають мирним переговорам і зацікавлені у війні. У статті neon-24 повторюються майже ті ж самі наративи, тому не будемо на них зупинятися докладно, адже проект Stop Lie їх вже спростував.

Натомість звернімо увагу на останню частину статті, де міститься натяк на те, що «до останнього українця» може настати доволі скоро, адже українська армія зазнає страшних втрат. Так, видання наводить цитату американського професора Майкла Влахоса, який пророкує Україні, що скоро в ній залишиться не більше 20 мільйонів.

«На початку 2022 року Україна налічувала, можливо, 33 мільйони. Сьогодні чверть населення цієї вже зменшеної країни втекла до Європейського Союзу, а ще чверть перебуває в російських регіонах або проживає як нові мігранти в Росії. Сама Україна з 20-мільйонним населенням трохи більша за Нідерланди і трохи менша за Тайвань. Він продовжує: «Однак за втратами на населення військові втрати України після понад 500 днів війни наближаються до тих, які зазнала Німеччина у Першій світовій війні протягом понад 1500 днів. Це катастрофічний рівень втрат… що могло зламати армію і націю».

Як завжди, брехня на брехні: станом на лютий 2022 року, за даними Державної демографічної служби України, кількість населення налічувала понад 41 млн (не враховуючи тимчасово окупованих територій Донбасу та анексованого Криму), а не 33 млн. І хоча справді кілька мільйонів українських громадян змушені були, тікаючи від війни, переїхати до інших країн, за даними опитування ООН, 76% з них планує повернутися до України після того, як це стане можливим.

Щодо воєнних втрат – як стверджує американське видання The New-York Times українські втрати оцінюються у близько 70 000 убитих і від 100 000 до 120 000 поранених, тоді як російські – близько 120 000 загиблих і від 170 000 до 180 000 поранених військових. А згідно з повідомленнями українського Генштабу, росіяни втратили майже 260 тисяч солдат.

Тоді як за 1500 днів Першої світової війни Німеччина втратила монад 2 млн своїх солдат.

Ми знайшли оригінал статті Майкла Влахоса, на яку посилається Neon24. Вона насичена чорними прогнозами про те, що українська армія зазнає катастрофічних втрат, які у співвідношенні до російських вимірюються 5:1. І що і вже цілий рік у неї не було значних перемог. Після останньої заяви статтю далі можна не читати, адже відомо, що якраз в останні тижні українські захисники не лише досягли значних успіхів всередині країни, але й успішно вражають цілі в самій Росії, включаючи Москву.

Судячи з ранніх робіт Влахоса, він давно симпатизує Росії – ще у 2015 році він засуджував Америку за її «погане» ставлення до рф.

Також у мережі можна знайти його спільний ефір з екс-радником міністра оборони США, прихильником Трампа Джоном Мак Грегором, який давно прославився антиукраїнськими пропутінськими заявами, де вони виправдовують СВО.

То чи варто довіряти «експертним підрахункам» Влахоса, який не приховує своїх симпатій до Росії?

Вікторія Чирва

Матеріал підготовлений у рамках проєкту «Stop Lie» БО «Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar EdnanniaEuropean Union in UkraineБлагодійний фонд польсько-українського партнерства