Президент Анджей Дуда призначить уряд Матеуша Моравєцького
Ілюстраційне фото Szczebrzeszynski, Public domain, via Wikimedia Commons

Президент Анджей Дуда призначить уряд Матеуша Моравєцького

Призначений президентом Польщі прем’єр-міністр матиме 14 днів, щоб представити Сейму свою програму і попросити вотум довіри. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

У понеділок, 27 листопада, президент Анджей Дуда призначить уряд Матеуша Моравєцького. Церемонія, яка розпочнеться о 16:30 у Президентському палаці, є наступним етапом так званого першого кроку у створенні Ради міністрів.

Відтепер прем’єр-міністр матиме 14 днів, щоб представити Сейму свою програму і попросити вотум довіри. Однак, окрім партії «Права і справедливості», всі парламентські фракції заявляють про відсутність підтримки нового кабінету.

Матеуш Моравєцький задекларував, серед іншого, запровадження соціальних канікул для малих підприємств, які переживають економічні труднощі, 30-відсоткове підвищення заробітної плати вчителям в обмін на зміну системи їхньої роботи, а також запровадження пенсій за вислугою років та вдівцям. 

Відомо, що новому уряду не вистачатиме багатьох відомих облич і провідних політиків ПіС, зокрема голови Міністерства національної оборони Маріуша Блащака.

«Цей уряд буде побудований трохи інакше; це не будуть політики з перших рядів, це політична ідея», – сказав Маріуш Блащак для Польського радіо 24.

Відповідно до Конституції Республіки Польща, прем’єр-міністр протягом 14 днів після його призначення Президентом представляє Сейму програму діяльності Ради міністрів з проханням про вотум довіри. Сейм ухвалює її абсолютною більшістю голосів у присутності щонайменше половини від встановленої законом кількості депутатів.

Якщо кабінет Матеуша Моравецького не отримає парламентської підтримки, ініціативу створення Ради міністрів перейме Сейм. У цьому випадку депутати обирають Прем’єр-міністра та запропонованих ним міністрів абсолютною більшістю голосів. Обрана таким чином Рада міністрів призначається президентом і приймає присягу її членів.

IAR/І.Т.