Розмінування України: реальність проти маніпуляцій російської пропаганди
Ілюстрація Stop Lie

Розмінування України: реальність проти маніпуляцій російської пропаганди

Деякі польськомовні проросійські канали, наприклад  News Factory PL, поширюють інформацією у вигляді маніпуляції, стверджуючи, що в Україні вчать інвалідів на саперів. Про це повідомляє Upmp.news.

Це виглядає як спроба вигадати щось скандальне та несерйозне. Давайте простежимо логіку та зробимо зупинку на правдивих фактах.

Скрін з Телеграм-каналу NewsFactoryPl

Державна служба зайнятості розширила перелік професій та спеціальностей, навчитись яким можна безкоштовно, отримавши ваучер на навчання. У 124 види увійшла й професія «сапер», повідомили в пресслужбі Мінекономіки. Проте, важливо зазначити, що йдеться про гуманітарне розмінування країни, а не навчання інвалідів в якості саперів.

Скріни з офіційної сторінки Міністерства економіки України на Facebook

«Ми не можемо чекати закінчення військових дій, ми маємо діяти вже сьогодні. Підготовка спеціалістів з розмінування, з одного боку, допоможе відновленню економіки, а з іншого боку, соціальній адаптації українців, які повертаються із армії до мирного життя», коментує перша віцепрем’єрка України Юлія Свириденко.

Україна наразі стикається із серйозною проблемою: країна є найбільш замінованою у світі. Зараз понад 174 тис. кв. км її території потенційно забруднені вибухонебезпечними предметами. Саме тому питання гуманітарного розмінування стає актуальним і необхідним для забезпечення безпеки громадян.

Міністерство економіки України надає можливість людям з інвалідністю отримати безкоштовне навчання, але це не стосується вивчення саперської справи в загальному визначенні. Сапери, які навчаються зараз, є спеціалістами з розмінування; їхня робота є ключовою для відновлення економіки та соціальної адаптації ветеранів, які повертаються до цивільного життя.

Таким чином реальність полягає в необхідності гуманітарного розмінування в країні, а не в навчанні інвалідів на саперів, як твердять деякі польські проросійські канали. Це лише приклад спроби використовувати інформацію не за призначенням та викликати непорозуміння. Зрозуміло, що важливо розрізняти факти від маніпуляцій, особливо в такий важкий час для України.

Анна Стожко