З російського полону в Україну повернулася сотня військових
Звільнені українські військовополонені після прибуття на підконтрольну Україні територію, у невідомому місці, Україна, 08 лютого 2024 року PAP/EPA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT

З російського полону в Україну повернулася сотня військових

Раніше обмін полоненими відбувся 31 січня, коли в Україну повернулися 207 утримуваних Москвою громадян. До цієї групи входили військові та цивільні. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Україна та Росія провели черговий обмін військовополоненими. До України повернулися 100 військових, більшість із них — захисники Маріуполя. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський у четвер, 8 лютого, увечері.

«Ще 100 українців вдома в Україні. Національна гвардія, прикордонна служба, ЗСУ. Більшість із них — захисники Маріуполя», — повідомив очільник держави у соцмережах.

Зеленський запевнив, що докладаються зусилля для звільнення інших громадян України, які перебувають у російських таборах.

«Вони всі наші люди. Вони всі повернулися на рідну землю. Ми боремося за кожну людину і не зупинимося, поки не повернемо всіх», — сказав Зеленський. 

Раніше обмін полоненими відбувся 31 січня, коли в Україну повернулися 207 утримуваних Москвою громадян. До цієї групи входили військові та цивільні.

24 січня представник Українського координаційного штабу з обміну військовополоненими Юрій Таранюк повідомив, що на той час було здійснено 49 обмінів полоненими. Додому повернулися 2828 осіб, з них 2681 військовий і 147 цивільних. У полоні на той час перебувало понад 8 тисяч осіб, у тому числі понад 1600 мирних жителів.

Досі повернення захисників Маріуполя була проблемою. 1 лютого командир бригади «Азов» Денис Прокопенко попередив, що в російському полоні залишаються понад 900 бійців, які героїчно захищали завод «Азовсталь» у Маріуполі. Цих людей не обмінювали півтора року, сказав він.

У травні 2022 року захисники Маріуполя на Донеччині після майже тримісячних боїв в оточеному бастіоні заводу «Азовсталь» потрапили в російський полон. 21 вересня того ж року в рамках обміну полоненими з Росією українській владі вдалося звільнити 215 військовослужбовців, у тому числі командувачів обороною Маріуполя та «Азовсталі».

П’ятьох офіцерів «Азовсталі» — командирів тодішнього полку «Азов» Дениса Прокопенка та Святослава Паламаря, командира 36-ї бригади морської піхоти Сергія Волинського та Дениса Шлегу та Олега Хоменка — відправили до Туреччини і вони мали залишатися там до кінця війни.

Це було частиною домовленостей з Росією, в яких важливу роль мав відіграти президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган. Командування «Азова» нарешті повернулося на батьківщину, а Кремль звинуватив Україну та Туреччину в порушенні угоди.

PAP/В.Г.