Скандальний американський полковник чергове збрехав про зазіхання Польщі на західноукраїнські землі
Ілюстрація wikipedia.org, Getty Images

Скандальний американський полковник чергове збрехав про зазіхання Польщі на західноукраїнські землі

На порталі legaartis.pl з’явилася чергова фальшива новина про те, нібито Польща ще не захопила Західну Україну лише тому, що не отримала «відмашку» від Сполучених Штатів. І, щойно це станеться, поляки «зрівняють Львів із землею».

«Сенсаційну» новину озвучив американський полковник у відставці Дуглас МакГрегор, якого польське видання називає «радником Пентагону».

«Якщо ми вирішимо пошепки полякам: мовляв, добре, давайте, переходимо кордон, їдемо аж до Львова. Що буде? Думаю, Львів легко зрівняють із землею», – ось цитата американця, яку наводить польське видання.

Тут же цитується директор Служби зовнішньої розвідки росії Сергій Наришкін, який заявляв, що Польща розглядає можливість встановлення контролю над Західною Україною, розмістивши там свої війська.

Варто зазначити, що Дуглас МакГрегор регулярно ретранслює неправдиві наративи щодо російсько-української війни, зокрема, пов’язані з «непереможністю» російської армії. Так, ще у листопаді 2022 року видання Armyinform розцінило його заяви щодо «незламної російської армії» як інформаційно-психологічну спецоперацію кремля, метою якої є поширення міфу про «величність другої армії світу», а також про економічний та військовий занепад союзних держав.

Також МакГрегор заявляв у Tucker Carlson Tonight, що, надсилаючи до України зброю, США лише «загострюють напруженість у відносинах з Росією та перетворюють Західну Україну у великі цілі для російських ракетних ударів.

Зовсім нещодавно він оприлюднив брехню щодо «величезних втрат» українських бійців, яку розвінчав проект Stop Lie.

Про МакГрегора відомо, що він є полковником армії США у відставці, теоретиком військової справи, планував кілька військових операцій, був радником міністра оборони. Він вважається прихильником політики екс-президента США Дональда Трампа. Щоправда, свого часу Трамп так і не призначив МакГрегора на посаду радника національної безпеки. Намагався призначити його послом США до Німеччини, але сенат не проголосував за це.

Фейк про те, нібито Польща планує захопити західноукраїнські землі, розповсюджується у російських (а віднедавна – і у польських) ЗМІ, починаючи з 2014 року. Але останнім часом ці наративи посилилися і подаються у різних варіаціях. Часом йдеться про те, що планується збройна окупація Польщею ослабленої війною України, часом – про економічну експансію, часом – про укладання політичного договору між елітами.

Так, у березні 2022 року, коли до України приїхав польський прем’єр Матеуш Моравецький та інші польські урядовці, російські пропагандисти видали кілька публікацій, що польська влада готує підґрунтя до «приєднання» західноукраїнських земель.

За час повномасштабної війни було ще декілька інформаційних вкидів щодо «загарбницьких» планів Польщі, які не мають ані доказів, ані причин. Апогеєм стало обговорення на російському телебаченні абсолютно вигаданих слів прем’єр-міністра Польщі Матеуша Моравецького нібито про «протекторат», який Польща готова надати Україні на час війни, взявши під свою юрисдикцію західноукраїнські землі.

Абсолютно очевидно, що жодних підстав підозрювати Польщу у загарбницьких планах щодо України немає. Саме Польща першою у світі офіційно визнала державну незалежність України у 1991 році. Польща завжди була адвокатом України на міжнародній арені, а під час війни рівень її допомоги – військової, фінансової,  гуманітарної та політичної – важко переоцінити. Також Польща як член ЄС і НАТО є державою, яка поважає суверенітет і територіальну цілісність іншої країни (на відміну від росії).

Навіщо росії розповсюджувати подібні фейки? Причини лежать на поверхні: одна з цілей – посварити Польщу та Україну, адже поляки не лише надають нам безпрецедентну допомогу, але й є послідовно переконують робити те ж саме інших західних лідерів. Крім того, йде серйозне зміщення акцентів: Росія, яка сама є агресором та анексувала території України та інших держав, приписує ці дії іншим країнам. У даному випадку – Польщі.

Вікторія Чирва

Матеріал підготовлений у рамках проєкту «Stop Lie» БО «Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства