“Світ повинен почути про злочини росіян”: польська журналістка розповідає про українок, які зазнали насильства з боку російських солдатів

“Світ повинен почути про злочини росіян”: польська журналістка розповідає про українок, які зазнали насильства з боку російських солдатів

Польська журналістка та репортерка Мартина Войчєховська присвятила один з випусків своєї програми «Жінка на краю світу» / Kobieta na krańcu świata Україні та українкам, які постраждали через сексуальне та гендерно зумовлене насильство внаслідок збройної агресії Росії проти України. Випуск про Україну покажуть на телеканалі TVN у неділю, 17 вересня. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Наш Вибір”.

«Жінка на краю світу» / Kobieta na krańcu świata – популярна в Польщі документальна телепередача, авторкою та ведучою якої є Мартина Войчєховська. Польська журналістка, репортерка, а також блогерка, письменниця і громадська діячка, з 2009 року подорожує по світу і висвітлює проблеми з якими там зустрічаються жінки та суспільство загалом. У кожному з випусків Мартина зосереджується на конкретній проблемі, чи то сексизм, насилля, бідність, жорстоке поводження з тваринами, переслідування і полювання на людей з особливостями (наприклад, переслідування дітей-альбіносів у Танзанії). 

Для чотирнадцятого сезону програми «Жінка на краю світу» Мартина Войчєховська вирушила до 8 країн на 5 континентах – Нігерії, Панами, Великобританії, Гонконгу, Бразилії, Канади, США та України. Випуск про Україну журналістка присвятила злочину сексуального насилля під час війни та українкам, які зазнали насилля від російських солдатів.

«Україна. Чому ми тут? Тому що ми віримо, що даючи голос нашим Героїням і розповідаючи їхні історії, ми поширюємо інформацію для більшої кількості людей. Тому що світ повинен почути про ці воєнні злочини росіян», – написала у своєму Instagram Марта Войчєховська, опублікувавши світлину з Києва. 

В Україні журналістка разом зі знімальною групою провели тиждень. «Тихими героїнями» випуску, як їх називає Мартина, стали Ірина Довгань та Наталія Лелюх. 

Мартина Войчєховська, Ірина Довгань та Наталія Лелюх.
Фото: Маріуш Янішевський / Джерело: Фонд Unaweza.

Ірина Довгань – українська волонтерка та громадська активістка. На момент початку російсько-української війни у 2014 році проживала у місті Ясинувата Донецької області. З перших днів військових дій Ірина допомагала українським військовим та не приховувала своєї проукраїнської позиції, за що була викрадена росіянами та перевезена до окупованого Донецька. Там жінка зазнала тортур, побиття та зґвалтування. Жінку прив’язали до стовпа та піддали приниженню та побиттю. Цей момент потрапив на світлину фоторепортера Мауріко Ліма, яка потім зʼявилась на обкладинці New York Times. Завдяки цьому та тиску міжнародної спільноти жінку вдалось врятувати та повернути в Україну. У 2019 році Ірина Довгань заснувала український відділ всесвітньої глобальної світової мережі SEMA NETWORK, заснованої міжнародною організацією «Фонд доктора Деніса Муквеге», яка допомагає жінкам-жертвам сексуального насилля.

Другою героїнею стала Наталія Лелюх – лікарка, акушерка-гінекологиня. Від 24 лютого 2022 Наталія з міжнародною сертифікацією з ультразвукової діагностики проводить ультразвукові дослідження портативним УЗД-апаратом на деокупованих територіях і в прифронтових зонах, надаючи допомогу як універсальний спеціаліст. «Наш вибір» говорив з Наталією Лелюх про жіноче здоровʼя в умовах хронічного стресу та досвід волонтерської медичної допомоги.

Премʼєра українського випуску передачі «Жінка на краю світу» відбудеться на телеканалі TVN у неділю, 17 вересня об 11:30. Разом з виходом виписку про Україну, Мартина Войчєховська запустила грошову збірку для допомоги жінок, які зазнали насилля з боку російських солдатів. 

«Коли ми говоримо про зброю, яка використовується у війнах, ми найчастіше маємо на увазі гармати, танки та ракети, але з давніх-давен однією з найпотужніших видів зброї проти людства є сексуальне насильство, яке супроводжує збройні конфлікти по всьому світу. Трансляцією випуску програми «Жінка на краю світу» з України розпочинається збір коштів для організації SEMA та жінок, які зазнали сексуального насильства під час війни», – йдеться на сторінці фонду Unaweza, який був заснований Мартиною, щоб допомагати жінкам в Польщі та у світі. 

Як зазначають у фонді, досвід жінок, які постраждали від насилля, часто стигматизують і заледве 6% постраждалих наважуються говорити про пережите. Метою як передачі, так і грошової збірки є допомога жінкам: «Кожен зібраний злотий буде передано організації SEMA UKRAINE, яка об’єднує та підтримує жінок, які зазнали зґвалтування в Україні. Це передусім медична, юридична та соціальна допомога, а також численні освітні заходи».

Підтримати збірку можна за посиланням.

А,В.

Джерело: TVN, Instagram Марти Войчєховської, Unaweza