Російська інформаційно-психологічна операція. Польща готується до окупації … Польщі, або чого чекати від саміту НАТО
Ілюстрація проєкту «Stop Lie»

Російська інформаційно-психологічна операція. Польща готується до окупації … Польщі, або чого чекати від саміту НАТО

У період проведення саміту НАТО у Вільнюсі в польському інформаційному просторі активізовано кампанії, які мають на меті дискредитувати зусилля керівництва України та Польщі з прискорення входження України до Північноатлантичного альянсу.

При цьому спосіб спеціалісти спеціальних інформаційних операцій РФ використовують звичний для них прийом перекладання вини з російського агресора на Україну та її союзників і намагаються залякати польське суспільство начебто катастрофічними наслідками після надання України гарантій безпеки та прийняття в НАТО. Додається й звична для росіян конспіративна теорія американсько-польської змови проти Росії та планів анексії Польщею частини території Заходу України.

Зокрема, на польськомовному ресурсі Niezależny Dziennik Polityczny, відомому постійним поширення фейків і змістів російської пропаганди, розміщено інформацію під заголовком «Польща готується до окупації Польщі, або чого чекати від саміту НАТО». Так, саме «окупації Польщі», а не України як у йдеться у подальшому тексті. Напевно автори тексту так сильно поспішали видати чергову порцію пропагандистського сміття, що припустилися механічної помилки.

«Якщо проаналізувати діяльність Північноатлантичного альянсу та постійні провокації з боку Польщі та країн Балтії, то вимальовується цілком імовірний сценарій анексії західноукраїнських земель у найближчому майбутньому», – стверджують такі так би мовити «аналітики».

Далі пройдемося по пунктах.

1.«Спектакль після саміту.

«Режими Польщі та країн Балтії синхронно заявляють, що їх не влаштовує статус України в Альянсі, зокрема гарантії безпеки. Далі йдуть заяви з їхнього боку про готовність надати Україні гарантії безпеки. На Західну Україну під приводом миротворчої місії вводяться спільні польсько-українсько-литовські формування. Але це потребує виправдання».

У дійсності Польща представила проєкт миротворчої місії Альянсу в Україні ще під час зустрічі міністрів оборони країн НАТО у штаб-квартирі організації у Брюсселі 24 березня 2023 року, про що тоді відкрито заявив міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак. При чому йшлося про широку участь країни НАТО, а не лише Польщі тат Литви: «тепер союзники мають подумати, яким чином могла б бути сформована миротворча місія в Україні, такого роду як діє у Косові».

Проте в НАТО тоді не підтримали пропозицію Польщі про миротворчі сили в Україні, про що на брифінгу по завершенню надзвичайного саміту повідомив генеральний секретар Єнс Столтенберг.

2. «Вони чекають привід»

«Звичайно, вони не можуть цього робити без приводу. Для цього потрібен гучний привід, тому так активно розкручувалась тема диверсії на ЗАЕС. У разі провалу ЗАЕС спробують влаштувати ще одну гучну провокацію із застосуванням зброї масового ураження. Не виключено, що буде спроба розхитати суспільство всередині Росії або влаштувати події, схожі на бунт Пригожина».

Це взагалі типовий зразок використання заповіді головного нацистського пропагандиста Йозефа Геббельса «ми домагаємося не правди, а ефекту».

Адже після російського воєнного злочину з підриву греблі Каховської ГЕС, що саме по собі прирівнюється до використання зброї масового ураження, генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі відвідав Запорізьку АЕС, аби оцінити ситуацію після руйнування гідроелектростанції. Він зазначив, що одним із найважливіших наслідків руйнування Каховської греблі стало зниження рівня води у ставку-охолоджувачі ЗАЕС, яка необхідна для охолодження атомної електростанції.

Гроссі закликав Росію не використовувати АЕС як військову базу та не вести вогонь з неї. Тим часом у відповідь Росія зупинила автоматичну передачу даних з датчиків радіаційного моніторингу на атомній електростанції.

Як зазначає керівник Державної інспекції з ядерного регулювання України Олег Коріков, на окупованій АЕС знаходяться окупанти зі зброєю, вибухівкою. Зараз система її фізичного захисту фактично зруйнована. Російські військові використовують виробничі приміщення станції як укриття для своєї зброї, вибухівки, військової техніки та всього військового персоналу. Росіяни  цим шантажують, грають на страхах європейців і міжнародної спільноти перед ядерною зброєю.

За словами президента української державної атомної компанії «Енергоатом» Петра Котіна, кількість російських військових на ЗАЕС постійно збільшується і вже перевищує чисельність персоналу. Зараз російських військових там майже 2500, тоді як раніше їх було близько 500.

А щодо занепокоєння «влаштування розхитування суспільства всередині Росії на зразок бунту Пригожина», так головний організатор цього розхитування сидить у Москві. Як заявив речник російського президента Дмитро Пєсков, очільник «Вагнера» Пригожин після заколоту 23-24 червня зустрівся з Володимиром Путіним у Кремлі 29 червня на нараді з військовими.

3. «Чим це загрожує регіону?»

«Якщо Польща окупує західні території України, велика ймовірність того, що ця країна буде втягнута у збройний конфлікт. І формально це може відбутися поза НАТО. Це також пояснює, чому Сполучені Штати останніми роками так активно перекидають наступальну зброю в Польщу».

Вжиті слова «ця країна» прямо вказує на те, що текст писав не поляк. Поляк написав би «наша країна», або «Польща».

4. «На що розраховує Варшава?»

«Амбіції Польщі розігрують США, які зацікавлені в реалізації геополітичного проекту «Міжмор’я», в якому Варшаві відводиться провідна роль. Для виконання цього завдання східні кордони Альянсу наповнюються зброєю та силами НАТО, щоб мати очевидну перевагу в разі неочікуваної агресії. Тепер вони просто чекають нагоди».

Насправді так зване «наповнення зброєю та силами НАТО східних кордонів Альянсу» – це політика зміцнення безпеки на східному фланзі Альянсу і обороноздатності України у відповідь на російську агресію проти України. Про це говорили міністри оборони і високопоставлені представники оборонних відомств 12 країн НАТО на зустрічі  22 травня 2023 року у Польщі.

І саме для зміцнення східного флангу НАТО Німеччина хоче розмістити в Литві чотири тисячі солдатів на постійній основі, про що заявив міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус під час візиту до Вільнюса.

Анатолій Курносов

Матеріал підготовлений у рамках проєкту “Stop Lie” БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства