Україна офіційно визнала молдовську мову неіснуючою
Ілюстраційне фото Public Domain https://pxhere.com/pl/photo/488

Україна офіційно визнала молдовську мову неіснуючою

Очільник румунського уряду Марчел Чолаку зазначив, що рішення українського уряду справедливо викреслило з історії штучний винахід Російської імперії. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Україна офіційно відмовляється від використання терміну «молдовська мова», оскільки це російський винахід. Про це заявив прем’єр-міністр Румунії Марчел Чолаку у середу, 18 жовтня, під час свого візиту до Києва.

У спільній заяві прем’єр-міністрів України та Румунії зазначається, що український уряд вирішив «шляхом реалізації практичних заходів з урахуванням усіх правових аспектів вирішити питання штучного поділу румунської та молдовської мов». Таке рішення було ухвалено за підсумками консультацій українського та румунського лідерів, що відбулися у Бухаресті 10 жовтня.

Під час спільної прес-конференції Марчел Чолаку подякував українській стороні за відмову від використання штучного терміну «молдовська мова».

«Особливо хотів би подякувати прем’єр-міністру Денису Шмигалю за відкритість, яку він виявив у намаганнях визнати так звану “молдовську мову” як штучно створену мову, якої насправді не існує. На міжнародному рівні існує лише одна офіційна мова — румунська. Вважаю, що це рішення українського уряду справедливо викреслило з історії штучний винахід Російської імперії», — заявив очільник румунського уряду.

«Молдовська мова» виникла в Радянському Союзі і фактично була версією румунської мови, написаною кирилицею. У Конституції Молдови 1994 року Стаття 13 визначила «молдовську мову» як національну мову країни. Інший документ — Декларація про незалежність Молдови від Радянського Союзу, ухвалена в 1991 році — проголосила натомість румунську мову офіційною мовою в Молдові. У грудні 2013 року Конституційний суд Молдови постановив, що текст Декларації про незалежність має пріоритет над положеннями конституції.

IAR/Х.П.