Рада відправила Резнікова у відставку
Міністр оборони України Олексій Резніков. Фото: Associated Press

Рада відправила Резнікова у відставку

Верховна рада проголосувала за відставку міністра оборони України Олексія Резнікова, який напередодні подав заяву спікерові Руслану Стефанчуку. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Суспільне.

Про це повідомив нардеп від “Голосу” Ярослав Железняк.

За відставку проголосували 327 депутатів, проти — 4, утрималися — 11.

Голосування за призначення Рустема Умєрова на посаду глави Міноборони відбудеться на наступному пленарному засіданні.

Перед голосуванням депутати заслухали звіт Резнікова про 552 дні роботи на посаді міністра оборони.

За словами міністра за час його роботи, військова допомога досягла 100 млрд доларів, а на озброєння Сил оборони взято понад 200 зразків західної зброї.

Про які ще результати сказав Резніков:

  • За пів року зроблено запаси 200 тисяч бронежилетів, 150 тисяч шоломів. Поставили 1,5 млн зимової форми, 2 млн літньої форми.
  • Час прийняття в експлуатацію озброєнь скоротився з 2-3 років до 3-4 тижнів.
  • Прийнято в експлуатацію понад 30 моделей українських дронів.
  • На фініші реформа закупівель. Агенція по ресурсному забезпеченню має показати результати у жовтні.
  • Відбувається реформа ВЛК.

“Ми розбудили безпековий аспект в Євросоюзі. Ми донори європейської безпеки”, — сказав Резніков і додав, що не всі країни НАТО досягли того рівня, на якому зараз є Україна.

Відповідаючи на питання нардепів про скандали при закупівлі курток і яєць, Резніков заявив, що правоохоронні органи всіх рівнів проводять перевірки.

“Це все фейкові історії, надумані історії і не існує ніяких кримінальних справ щодо цих фактів”, — сказав міністр.

У відповідь на питання: “А що ж заступники та директори департаментів роблять у СІЗО?”, він послався на принцип невинуватості і закликав дочекатися рішення суду.

4 вересня Резніков подав до Верховної ради заяву про відставку. Того ж дня комітет ВРУ з питань оборони підтримав звільнення міністра.

Як Резніков став міністром оборони

У вересні 2021 року Росія та Білорусь проводили спільні навчання “Захід-2021”, де брали участь близько 200 тисяч військових. У листопаді 2021-го замість генерал-лейтенанта Андрія Тарана на посаду міністра оборони призначили юриста Олексія Резнікова. Тоді головними планами на посаді він оголосив викорінення корупції через введення електронних закупівель та активізацію співпраці з НАТО.

Після 24 лютого 2022-го кількість зброї та фінансів, необхідних ЗСУ значно збільшилось. Для прискорення військової допомоги Україні з’явилися зустрічі у форматі “Рамштайн”. У них беруть участь понад 40 міністрів оборони з різних країн світу. Представляє Україну на цих зустрічах саме Резніков. Результатом цих зустрічей стало зокрема формування танкової та авіаційної коаліцій.

Яйця по 17 грн та куртки для ЗСУ

У каденції Резнікова було кілька скандалів. Перший з них — так звані “Яйця по 17”. Тоді видання “Дзеркало тижня” опублікувало матеріал, у якому стверджувалося, що за участі Міноборони розкрадаються кошти на закупівлі харчів для ЗСУ. Так, за словами видання, відомство законтрактувало яйця по 17 грн за штуку, тоді як роздрібна ціна в магазині була близько 7 грн за штуку. За даними видання ціни на найбільш ходові харчі в угоді Міноборони виявилися завищеними у 2–3 рази.

Тоді кільком чиновникам оголосили підозру. У січні голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія заявляв, що Резнікова переведуть на посаду міністра з питань стратегічних галузей промисловості, а Міністерство оборони очолить голова розвідки Кирило Буданов. Проте вже наступного дня Арахамія повідомив, що змінювати керівництво Міноборони не будуть.

Наступний скандал також розпочався після розслідування “Дзеркала тижня”. Видання заявило, що Міноборони уклало контракт із турецькою фірмою на зимовий одяг. Ціна контракту, за даними журналістів, була втричі більшою за початкову вартість курток. А саме вбрання виявилось не зимнім, а літнім.

Резніков зібрав пресконференцію, де показав куртки із тієї партії та пояснив, що вони не можуть бути літніми, адже “зимою, 140 000 військових нам би про це сказали”.

Після публікації цього розслідування “Українська правда” повідомила, що Зеленський шукає кандидатуру на заміну Резнікова.

3 вересня Зеленський оголосив про намір замінити міністра оборони Олексія Резнікова на Рустема Умєрова, який очолює Фонд держмайна.