Маніпуляція: «Австрія визнала, що Україна вимирає»
Фото ілюстративне. Джерело: Shutterstock

Маніпуляція: «Австрія визнала, що Україна вимирає»

Однією з найбільш популярних тез російських та проросійських ЗМІ є нібито «вимирання» України з огляду на продовження бойових дій. Ніде правди діти, війна не є сприятливим для демографічних процесів тлом – але й не посперечаєшся, що у цьому питанні необхідно проявляти виважений підхід, заснований на науковості, а не на паніці.

Нещодавно популістський польський сайт Lega Artis опублікував статтю з гучним заголовком «”Вже ніколи не встане”: Австрія пророкує Україні кінець». Із посиланням на дослідження віденського Інституту міжнародних економічних досліджень через матеріал берлінського часопису Berliner Zeitung польські автори змальовують вкрай похмуру картину: мовляв, в Україні стрімко знижується кількість населення, до 2040 р. чисельність його становитиме близько 35 млн осіб, а від’ємні тенденції смертності та неповернення вибулих буде майже неможливо спинити.

Обидва матеріали справді існують – як існує і згаданий австрійський Інститут міжнародних економічних досліджень. Дослідниця Марина Твердоступ видала матеріал під заголовком «Демографічні виклики українського повоєнного оновлення», у якому зазначає, що населення України дійсно скоротиться десь на 20% під впливом зростання смертності й виїзду за кордон продуктивної (здатної до праці та народження дітей) та освіченої частини населення.

Звичайно, Твердоступ зауважує, що довша тривалість війни означатиме, що менше працівників буде сприяти повоєнній відбудові. Поки триватимуть бойові дії, загальна кількість смертей за сценарію «ескалації» лишатиметься вищою за сценарію «без ескалації» через більшу кількість загиблих як військових, так і цивільних.

Водночас дослідниця зауважує, що ця ситуація – хоча, безперечно, і погана та потенційно невідворотна – може бути поліпшена. Вона надає низку рекомендацій стосовно того, яким чином можна пом’якшити цей тренд – заохочуючи повернення переміщених осіб, стимулюючи створення робочих місць, сприяючи легальній трудовій міграції, запроваджуючи гнучку податкову й ефективну соціальну політику тощо.

Таким чином, ні про який «кінець», як у Lega Artis, не йдеться. Звичайно, 20% від зафіксованого «умовно мирного» часу – це не надто добре, однак і не повністю катастрофічно, особливо у плані економіки, де ситуацію можна врятувати діджиталізацією, розвитком сфери послуг та сприянням легальній трудовій міграції (і не лише з країн колишнього СРСР).

Окремо варто відзначити голослівність формулювання «Австрія визнала». Інститут міжнародних економічних досліджень є неурядовою установою, що провадить свою діяльність на кошти спеціальних фундацій (наприклад, конкретно це – коштом німецького Фонду Бертельсманна) і в жодному разі не може асоціюватися з урядом чи урядовими установами Австрії. Звичайно, польській «групі підтримки Кремля» вигідні гучні заголовки, аби вводити читачів в оману та презентувати взагалі відсутню в дослідженні думку як «австрійську» в дуже широкому сенсі. У цьому плані, приміром, заголовок Berliner Zeitung («Результати дослідження: Після війни Україні загрожує демографічний провал») більш нейтральний та, принаймні, вказує на те, що висловлене є наслідком наукового дослідження, а не офіційною думкою Австрійської Республіки, як можна було б подумати у випадку польського ЗМІ.

Щиро сподіваємося, що виважена політика українського уряду та економічне сприяння західних партнерів не дадуть збутися песимістичним сценаріям повоєнної відбудови; поки ж слід не забувати про інформаційну гігієну та робити свій внесок у перемогу стриманістю й послідовністю у словах і діях.

Богдан Мироненко

Матеріал підготовлений у рамках проєкту “Stop Lie” БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства