Ваґнерівці можуть виконувати наступальні завдання в бік українського кордону
путін у Кремлі, Москва, Росія, 04 липня 2023 р PAP/EPA/PAVEL BEDNYAKOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Ваґнерівці можуть виконувати наступальні завдання в бік українського кордону

Потенційну загрозу вони становлять і в контексті саміту НАТО у Вільнюсі. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Ваґнерівці можуть виконувати наступальні завдання в бік українського кордону. Таку думку в ефірі TV Republika висловив заступник міністра внутрішніх справ Мацей Вонсік. Заступника голови МВС запитали про загрози, пов’язані з перебуванням групи Ваґнера в Білорусі.

«Ці криваві найманці, часто злочинці, можуть виконувати різні завдання», — сказав Мацей Вонсік. «Вони можуть перейти у підпорядкування Лукашенки, виконувати його завдання. Вони також можуть проштовхувати мігрантів до польського кордону, тому що вони мають хороші контакти в таких країнах, як Сирія чи Малі в Північній Африці. Вони вже завербували там людей», — пояснив він.

На його думку, потенційну загрозу вони становлять і в контексті саміту НАТО у Вільнюсі, адже Мінськ неподалік від столиці Литви.

«Вони будуть робити все, за що їм платять, а їм платять мало. Ми не знаємо, хто їм платить, ми не знаємо, що буде, коли їм хтось перестане платити», — зазначив заступник міністра.

Він підкреслив, що хоча він змушений враховувати найгірші сценарії, а міграційний тиск на польсько-білоруському кордоні зростає, все ж він дуже далекий від того, що був два роки тому.

«У нас ще не було таких ефективних методів підрахунку, ми фіксували від кількох сотень до тисячі перетинів, а зараз щонайбільше доходить до двохсот», — сказав заступник голови МВС, при цьому пояснюючи, що кількість зафіксованих наразі спроб перетину кордону є точнішою. Завдяки трьом тисячам камер силовики краще розуміють процес міграції.

«Якби не допомога білоруських служб, ніхто б не переходив цей кордон. Вони забезпечують мігрантів пилами, драбинами, показують дорогу через болота, де немає фізичних перешкод через болотистість», — підкреслив посадовець.

PAP/І.Я.