Адміністрація Джо Байдена надасть Україні ракети великої дальності ATACMS
Президент США Джо Байден PAP/EPA/Ron Sachs / POOL

Адміністрація Джо Байдена надасть Україні ракети великої дальності ATACMS

Ракети ATACMS дадуть українським військам можливість атакувати російські військові вантажі, залізничні лінії та пункти управління за лінією фронту. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Президент США Джо Байден повідомив президентові України Володимиру Зеленському, що Вашингтон надасть Києву невелику кількість ракет великої дальності ATACMS. Про це повідомляє NBC News із посиланням на три джерела в адміністрації та одне в Конгресі.

Джерела, на які посилається NBC News, не повідомляють, коли ракети ATACMS будуть доставлені в Україну і коли буде зроблено офіційне повідомлення з цього приводу.

NBC News поширювала таку ж інформацію тиждень тому, додавши, що ці ракети, ймовірно, будуть включені в останній пакет військової допомоги США Україні. Однак новий пакет озброєнь для Києва, оголошений у четвер, не включав ATACMS, хоча Білий дім запевнив, що це питання «ще на столі» і остаточне рішення ще не прийнято.

ATACMS — це балістичні ракети, які запускаються з реактивних систем залпового вогню HIMARS і M270 MLRS, мають дальність до 300 км. Ці ракети вже понад рік у списку бажань українців, але адміністрація Байдена поки що відмовляється їх надсилати.

Минулої осені Байден заявив, що не хоче, щоб українці могли вражати цими ракетами цілі в росії, що могло б призвести до початку Третьої світової війни.

Голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі пояснив, що у США занадто мало таких ракет. Проте цього літа підхід змінився. У липні на завершення саміту НАТО у Вільнюсі Байден заявив, що розглядає можливість надання цієї зброї Україні.

З весни на озброєнні Збройних Сил України є ракети подібної дальності та руйнівної сили — це британські ракети класу «повітря-земля» Storm Shadow та їх французькі аналоги SCALP. Однак запускають їх з українських літаків.

NBC News підкреслює, що ракети ATACMS дадуть українським військам можливість атакувати російські військові вантажі, залізничні лінії та пункти управління за лінією фронту.

PAP/В.Г.