Фейк: у собор в Одесі влучила українська ракета
Ілюстрація: Mkip.gov.ua

Фейк: у собор в Одесі влучила українська ракета

На ряді польськомовних TG-каналів, таких як @RuskiStatek та інші, які неодноразово були помічені в поширенні російської дезінформації, був поширений фейк Міністерства оборони РФ, про те, що буцімто українська ракета знищила Спасо-Преображенський собор у центрі Одеси в ніч на 23 липня.

Пропагандисти заявляють, що всі об’єкти, які були ними заплановані для ураження, знаходилися на відстані від храмового комплексу, що вони не руйнують об’єкти цивільного населення та культурної та історичної спадщини та вважають найбільш вірогідною причиною руйнування Спасо-Преображенського храму стало падіння української зенітної ракети в результаті безграмотних дій операторів комплексу.

«Насправді, за словами очільника Одеської районної військової адміністрації Юрія Крука, вночі 23 липня російські окупанти завдали наймасштабнішого удару по історичному центру міста. Також він додав, що «нелюди поцілили по цивільній інфраструктурі, житловим будинкам та практично зруйнували найбільший собор півдня України», повідомляє Центр протидії дезінформації, який діє при Раді національної безпеки і оборони України.

Росія намагається зняти з себе відповідальність за скоєння чергового злочину проти цивільного населення України та перекласти відповідальність на постраждалих від її дій українців. Таким чином ворог поширює наратив про некомпетентність ЗСУ в результаті дій яких страждає українське населення, –  додають в ЦПД.

Не лише Спасо-Преображенський кафедральний собор, який є найбільшим православним храмом Одеси, заснованим 1794 року, було зруйновано в Одесі тієї ночі. Як повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики України, внаслідок російського обстрілу Одеси в ніч на 23 липня за попередніми оцінками Одеської міської ради пошкоджено 29 пам’яток національного та місцевого значення.

І наостанок додамо ще фактів про те, як російські окупанти не руйнують об’єкти цивільного населення та культурної та історичної спадщини.

6 липня 2023 року росіяни влучили ракетою в багатоповерхівку у Львові. Загинуло 10 мешканців будинку.

28 квітня 2023 року в Умані російська ракета зруйнувала багатоповерхівку. 23 загиблих.

14 січня 2023 року російська ракета влучила в 9-и поверхівку в Дніпрі. 46 загиблих.

7 травня 2022 року Армія РФ вдарила по музею Сковороди на Харківщині: поранено чоловіка, будівля майже знищена.

Олена Коцеруба

Матеріал підготовлений у рамках проєкту “Stop Lie” БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie