Україна повернула з російського полону 230 військових і цивільних
фото: Укрінформ

Україна повернула з російського полону 230 військових і цивільних

В Україну з російського полону повернули понад 200 військових і цивільних. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Укрінформ.

Про це повідомив Президент України Володимир Зеленський у Телеграмі.

«Солдати, сержанти, офіцери. Воїни Збройних Сил, Національної гвардії, ВМС, прикордонники. Частина захисників боронила Маріуполь та «Азовсталь», – ідеться в повідомленні.

Джерело: Офіційний канал Президента України – Володимира Зеленського

Глава держави подякував усім, хто повертає українців додому. «Дякую нашим захисникам! Ми зробимо все, щоб повернути всіх наших людей, які нині в російській неволі», – наголосив він.

Джерело: Офіційний Telegram-канал Держприкордонслужби України

Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак у Телеграмі додав, що цього разу із ворожого полону визволити вдалося, зокрема, захисників острова Зміїний та полонених із Чорнобильської АЕС.

«Важкий обмін після тривалої паузи. Це результат, який дався великими зусиллями команди», – зазначив очільник ОП.

Як зауважив він, російські загарбники тримали в полоні цивільних викладачів, а також поліцейського, який до останнього лишався в Маріуполі та розвозив людям гуманітарну допомогу.

Зі свого боку Єрмак висловив подяку Координаційному штабу з питань поводження з військовополоненими.

«Продовжуємо роботу. В нас чітке завдання від Володимира Зеленського – повернути всіх. Працюємо», – заявив він.

Як зазначив уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець у Телеграмі, до України повернулися 230 українських воїнів.

“Яке щастя повідомити, що сьогодні, 3 січня, радісна звістка облетить всю Україну, адже додому повертаються захисники, які тривалий час перебували у ворожому полоні”, – заявив Лубінець.

За його словами, повернені українські захисники пройдуть медогляд, їм відновлять документи і вони проходитимуть реабілітацію.

У Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими уточнили, що серед 230 захисників, які повернули в Україну, представників Збройних Сил – 130 (серед них ТрО – 14, ВМС – 14), Національної гвардії – 55, Державної прикордонної служби – 38, Національної поліції – 1 та шестеро цивільних, які були незаконно позбавлені волі.

Наразі у рамках обмінів до України повернули 2 828 українських військовополонених.