Орбан продовжує блокувати рух України до ЄС, попри виконання вимог Угорщини
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан на інавгурації нового президента Аргентини Хав’єра Мілея, Кафедральний собор Буенос-Айреса, Аргентина, 10.12.2023 PAP/EPA/Matias Martin Campaya

Орбан продовжує блокувати рух України до ЄС, попри виконання вимог Угорщини

За словами голови МЗС України Дмитра Кулеби, Україна виконала своє домашнє завдання і очікує, що Європейський Союз також виконає своє домашнє завдання. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Угорщина продовжує блокувати початок переговорів між Україною та Європейським Союзом щодо вступу України до ЄС, а також пакет фіндопомоги для України на суму 50 мільярдів євро.

У вівторок, 12 грудня, міністри Євросоюзу із закордонних справ говоритимуть про підготовку до саміту, який розпочнеться у прийдешній четвер, 14 грудня, у Брюсселі. Саме на цьому саміті, як передбачається, лідери ЄС повинні домовитися про початок переговорів і затвердити фінансову допомогу для Києва.

За словами брюссельської кореспондентки Польського радіо Беати Пломецької,в Євросоюзі панує роздратування поведінкою Угорщини.

«Вони проти Європи і всього, що представляє Європа», — заявив міністр закордонних справ Литви Ґабріелюс Ландсберґіс.

«Така поведінка є прикрою та діє на користь Росії», — можна почути й такі коментарі в європейському середовищі.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що Київ виконав вимоги ЄС відповідно до очікувань Угорщини. Ідеться про зміни у законодавстві про освіту та мову національних меншин.

«Ми виконали своє домашнє завдання і очікуємо, що Європейський Союз виконає своє домашнє завдання», — зазначив Кулеба.

Закулісні переговори між політиками ЄС та Угорщиною триватимуть до 14 грудня. За потреби саміт буде продовжено до вихідних.

У понеділок, 11 грудня, голова українського зовнішньополітичного відомства поінформував у соцмережах, що зустрівся з міністром закордонних справ Угорщини Петром Сійярто. Дмитро Кулеба поділився підсумками першої особистої за час повномасштабного вторгнення Росії зустрічі з угорським візаві.

За словами очільника МЗС України, це була годинна «щира розмова».

«Розумію, що всі чекають відповіді: так чи ні? Дайте трохи часу. Я зараз буду доповідати президенту Зеленському. Петер буде доповідати своєму премʼєр-міністру (Віктору Орбану — ред.). Між тим, хочу дати один сигнал. Я чітко сказав: Петер, у нас спільне майбутнє в Європі. Ми маємо туди якнайшвидше дійти. Разом», — написав Кулеба у інстаґрамі.

IAR,Instagram/Х.П.