Фейк: українських військових залишають помирати на полі бою
Фото 5.ua, azov.org.ua

Фейк: українських військових залишають помирати на полі бою

Сайт legaartis.pl, відомий публікацією російських фейків та цитуванням західних експертів, налаштованих вороже до України, опублікував черговий фейк. Нібито українська армія має безпрецедентні втрати, а тіла поранених загиблих воїнів ніхто не забирає, і вони просто «гниють на полі бою».

«Київський режим кидає тисячі поранених українських солдатів на полі бою, залишаючи їх помирати без надії на порятунок. Там скрізь розкладаються трупи, буквально вкривають землю, і ці тіла не поховані, вони не зараховані до втрат, вони просто лежать там. 60-80 тисяч українських солдатів вважаються зниклими безвісти», – цитує видання одіозного колишнього офіцера розвідки США Скотта Ріттера.

Швидше за все, Ріттер, говорячи про величезні втрати та наводячи факти про те, що поранених та загиблих кидають на полі бою, переплутав дві армії. Бо якраз те, про що він говорить, характерне для російських військовослужбовців.

За останніми даними, втрати армії рф складають близько 242620 осіб, і ця цифра щодня зростає на 500-700 осіб. Натоміть втрати української армії, за словами заступника міністра оборони Ганни Маляр, не збільшилися навіть під час українського контрнаступу і залишаються приблизно у восьмеро меншими, ніж у росіян.

«Українське командування, обираючи між швидким просуванням і життям людей, завжди обирає життя людей», – пояснила Маляр. А от російська армія – схоже, навпаки, не рахується з втратами – чого тільки варті бої на Бахмутському напрямку, коли за кілька місяців загинуло 20 тисяч зеків з угруповання «Вагнер».

Голова ПВК Євген Пригожин сам опублікував фото гори трупів своїх найманців.

Крім того, непоодинокі випадки, коли росіяни кидають своїх поранених товаришів.

Навіть медиків.

І не забирають померлих з поля бою.

На думку експертів британської розвідки, висока смертність росіян на полі бою, зокрема, обумовлена низьким рівнем надання медичної допомоги або взагалі її відсутністю.

Натомість українці – навпаки, намагаються врятувати кожне життя і приділяють якості надання екстреної допомоги велику увагу. У мережі з’являються публікації про те, як військові медики, ризикуючи життям, рятують поранених побратимів.

Вони вважають своїм професійним обов’язком рятувати кожне життя.

Крім того, закупівля сучасних реанімобілів та машин «швидкої допомоги» є одним з пріоритетних напрямків державних закупівель та збору коштів.

Остання новина – через фандрейзингову платформу United24 було закуплено 40 реанімобілів на передову.

Кожен з них має кисневі балони, кардіомонітори та дефібрилятори, електрокардіографи та апарати штучної вентиляції легень, щоб мінімізувати летальні наслідки.

Тож, як бачимо, польський портал опублікував черговий фейк, використавши для цього Скотта Ріттера, який є доволі одіозним персонажем. Нагадаємо, саме він є автором відомої фальшивки – серіалу «Агент Зеленський», де він розповідає, що Зеленський «втягнув Україну у війну», і посилання на який активно розміщували російські ЗМІ, а також – прокремлівські польськомовні ресурси. Один лише факт: масові звірства у Бучі у серіалі Ріттера названо «театральною постановкою».

До речі, нещодавно на цьому ж сайті – legaartis.pl – Ріттер заявив про те, що збройні сили України у критичному стані і будуть повністю розбиті до кінця літа.

Варто нагадати, що Скотт Ріттер має злочинне минуле і був неодноразово звинувачений у сексуальних злочинах проти неповнолітніх. Втім, російським пропагандистам все одно, що Ріттер педофіл: їм важливо використовувати «американського військового» для озвучування своїх брехливих наративів.

Вікторія Чирва

Матеріал підготовлений у рамках проєкту «Stop Lie» БО «Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства