Автоматичні перекладачі на заваді дезінформації: як «ухильники» і квитанція на газ спростували російський фейк
Ілюстрація проєкту «Stop Lie»

Автоматичні перекладачі на заваді дезінформації: як «ухильники» і квитанція на газ спростували російський фейк

Російські пропагандисти в своїх текстах опираються на ситуацію в РФ. Наприклад, один із напрямків дезінформації стосується доносів на своїх співгромадян. Адже «здати сусіда» вже стало нормою в російському суспільстві. Тому пропагандисти вважають, що так має бути і в Україні. В статті із назвою «Глобальне дослідження: настав час закінчити цю божевільну війну», яка була опублікована 12 серпня 2023 року на польськомовному сайті bumerangmedia.com серед всього іншого проросійських меседжів згадується, що українські рахунки за газ містять таку інформацію: «Ви можете отримати знижку на оплату послуг, якщо повідомите про колаборанта або ухильника за допомогою бота єVorog». Оригінал допису розміщений на російському TG-каналі «Украина.ру».

Скірншот з TG-каналу

Цей текст нагадав мені минулорічні дописи російських пропагандистів. Для того щоб створювати фейки, дезінформатори користуються автоматичними перекладами. І тоді виходять як не «пекельні борошна», так «розпові вчителке». Цей допис вочевидь із цієї ж категорії і можливо навіть від тих самих творців.

Як ви вже зрозуміли – це фейк. Грубий, тупий, примітивний фейк. Перше, в українській мові використовується слово «ухилянти», а не «ухильники». Друге, на жодній квитанції на газ такого тексту не має і не може бути. Будь-хто може в цьому переконатися, ознайомившись із реальною квитанцією на газ від «Нафтогазу». Третє, чат-бот єВорог використовується для протидії окупантам і повідомлень про ворожу техніку, а не про ухилянтів. «Бачите окупантів або їх техніку? Одразу пишіть про це в бот Мінцифри. Разом зберемо докази нападу та швидко дамо відсіч.», — повідомляється на сторінці єВорог.

Олена Коцеруба

Матеріал підготовлений у рамках проєкту “Stop Lie” БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства