У Варшаві відкриють виставку, присвячену оновленню скульптури Скорботного Христа зі Львова
Каплиця Боїмів у Львові, ілюстративне фото wikimedia creative commons/Ahonc – Own work/CC BY-SA 4.0

У Варшаві відкриють виставку, присвячену оновленню скульптури Скорботного Христа зі Львова

Виставка, підготовлена ​​Інститутом Polonika, розкриває закулісся реставраційних робіт над скульптурою Скорботного Христа, яку вперше за 400 років демонтували з купола каплиці Боїмів у Львові та піддали поглибленому дослідженню. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

23 жовтня о 17 годині у Варшаві у галереї «Вікно на культуру» (пол. – Okno na kulturę) на Краківському передмісті відбудеться відкриття виставки «Те, чого не видно». Виставка, підготовлена ​​Інститутом Polonika, розкриває закулісся реставраційних робіт над скульптурою Скорботного Христа, яку вперше за 400 років демонтували з купола каплиці Боїмів у Львові та піддали поглибленому дослідженню. Над цим працювала інтердисциплінарна група.

Директорка Національного інституту польської культурної спадщини закордоном Дорота Янішевська-Якубяк пояснює, що на виставці буде представлено насамперед історичну постать, а також широкий спектр реставраційних заходів, здійснених для відновлення цієї надзвичайно цінної скульптури. «Ви зможете побачити, наскільки складним є весь дослідницький проект, який починається із запиту, який проводився в 20 архівах, і, звичайно, всі дослідження, пов’язані з каменем, станом каменю, його походженням. Також можна побачити дуже гарне 3D-лазерне сканування, сканування всієї каплиці Боїмів, фігури Скорботного Христа», – сказала вона.

Спочатку скульптуру мали ремонтувати у Львові, але через російську агресію проти України її перевезли до Польщі і тут нею опікувалися фахівці Інституту Полоніка.

IAR/М.К.