“Наша культура і наша зброя”

“Наша культура і наша зброя”

8-9 грудня 2023р. Десь на Львівщині. On-line, Off-Line: Про війну, про “нашу культуру і нашу зброю”, модернізацію і потенціал оборони, історію та традиції зокрема науково-технічні, міжнародну підтримку, національну ідентичність і мистецтво перемоги… Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на блог голови Правління БО «Благодійний фонд Польсько-Українського партнерства», голови Ради Польсько-Української Господарчої Палати Олега Дубіша.

Наші спікери. Олег Дубіш: “Не можна протиставляти питання культури та оборони”

Останнім часом в Україні активно поширюється наратив, нібито культура під час війни неважлива – всі ресурси йдуть на оборону, і до неї просто не доходять руки. Проте це шкідлива теза, яку потрібно спростовувати. Адже саме культура визначає національну ідентичність українців і відкидає головну тезу, яку просувають росіяни, про те, що ми з ними – один народ.

Це важливе питання планує порушити під час Форуму «Мистецтво перемоги», реалізованого проектом «Культурний фронт» за підтримки посольства США, один зі співорганізаторів заходу – Голова правління Благодійного фонду Польсько-Українського Партнерства та Ради Польсько-Української Господарчої Палати Олег Дубіш.

«Оце протиставлення потреб культури та оборони, як на мене, було штучно інкорпоровано у суспільство. Росіяни знищують нашу ідентичність через нашу культуру. І міф про неважливість культури, штучне протиставлення культури та оборони, ми будемо, у тому числі, розвінчувати на нашому форумі», – розповідає Олег Дубіш.

На його думку, правий був прем’єр-міністр Великої Британії Уїнстон Черчилль, коли у відповідь на пропозицію скоротити видатки на культуру запитав: «А за що ми тоді воюємо?». Але Україні ближчі слова іншої видатної особистості, відомого поета Сергія Жадана: «Ми маємо передати нашим дітям найважливіші речі: нашу культуру і нашу зброю».

Тож у плані культури Україна має захищати свої музеї та інші історичні пам’ятки. Але є ще один важливий аспект у плані збереження історико-культурної спадщини України – наш науково-технічний потенціал.

«Ми в цьому не «папуаси», у нас є чимало науково-технічних розробок, в тому числі, у сфері оборонно-промислового комплексу. Ми робили «Сатану», у нас існує ціла галузь технічних музеїв, присвячених ракетобудуванню, авіапромисловості. Ціла низка персон, які показують нашим західним партнерам, що у нас можна розміщувати інвестиції та виробництво. Отже, таким чином ми залишаємо нашим дітям і культуру, і зброю», – зазначив співорганізатор Форуму.

Важливою частиною виступу Олега Дубіша буде співпраця з польськими та американськими партнерами України. Адже значна частина історико-культурної спадщини нашої держави пов’язана з Польщею та Сполученими Штатами, тому нам важливо працювати у тісній кооперації. Наші партнери готові долучитися до реновації об’єктів культурної спадщини. Але це питання буде актуальним вже після нашої перемоги.

Більше деталей за посиланням:

https://www.facebook.com/culturalfrontua

Нагадаємо, дізнатися про Форум та зареєструватися для участі можна за посиланням:

https://www.facebook.com/events/1672447053263491/?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[]%7D

U.S. Embassy Kyiv Ukraine USG Exchange Programs Alumni – Ukraine

Допис створений в рамках проекту за підтримки Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США. / Supported by the Public Affairs Section of the U.S. Embassy to Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government.