У Журавні на Львівщині відновлять палац Скшинських-Чарторийських
Сьогоднішній стан палацу Скшинських-Чарторийських у Журавно на Львівщині SviatoslavKM, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

У Журавні на Львівщині відновлять палац Скшинських-Чарторийських

Там буде працювати дитячий соціально-реабілітаційний центр і перший в Україні Центр психологічної допомоги дітям війни «Hope For Kids» («Надія для дітей»). Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

У селищі Журавно на Львівщині відреставрують палац Скшинських-Чарторийських. Там буде працювати дитячий соціально-реабілітаційний центр і перший в Україні Центр психологічної допомоги дітям війни «Hope For Kids» («Надія для дітей»). Загальна вартість реставрації складе три мільйони доларів. 

Представники влади Львівської області та Благодійний фонд «HopeUA», який займається реабілітацією дітей, які постраждали під час війни, підписали меморандум про співпрацю. Він передбачає початок реставраційно-ремонтних робіт на пам’ятці архітектури.

Ремонт охопить екстер’єр та інтер’єр палацу. Кошти будуть отримані завдяки підтримці донорів та грантовій програмі Міністерства закордонних справ України. Початок робіт запланований на весну 2024 року.

Палац у Журавні був збудований на межі 18-19 століть. У 1904 році будівля згоріла. Після пожежі, у 1904-1908 роках, для Антоні Скшинського був побудований новий палац у стилі неоренесансних французьких резиденцій. У міжвоєнний період палацом володіла родина Чарторийських. За радянських часів у колишньому палаці створили протитуберкульозний санаторій. У 2004 році палац був значною мірою знищений пожежею. На даний момент він руйнується.

IAR/Т.А.