Цьогорічну премію Єжи Ґєдройця вручили за поглиблення польсько-української співпраці
Ілюстративне фото ПРдУ/Христина Пічкур

Цьогорічну премію Єжи Ґєдройця вручили за поглиблення польсько-української співпраці

Журі премії Єжи Ґедройця від газети Rzeczpospolita обґрунтувало цьогорічне присудження премії: «За багаторічні зусилля зі створення атмосфери дружби між польським та українським народами. За неухильну підтримку всього, що об’єднує, та протидію всьому, що розділяє національні традиції Польщі та України. А також за сміливість інтелектуальних зусиль у пошуках історичної правди щодо відносин між двома народами». Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Премію Єжи Ґедройця від газети Rzeczpospolita цього року присуджено за поглиблення польсько-української співпраці. Її лауреатами стали Ігор Цепенда та Станіслав Стемпєнь.

«Професор Ігор Цепенда — ректор Підкарпатського національного університету імені Василя Стефаника в Івано-Франківську. Його наукові дослідження присвячені українсько-польським відносинам. З 1996 до 1999 року він обіймав посаду секретаря посольства України в Польщі. Професор Станіслав Стемпєнь, у свою чергу, є директором Південно-Східного наукового інституту у Перемишлі та викладачем Державної академії прикладних наук там же. У сферу його наукових інтересів входять польсько-українські відносини у ХІХ—ХХ століттях, національні меншини у Польщі та світі, а також історія Греко-католицької церкви та культури східних кресів», — читаємо у статті.

Журі премії Єжи Ґедройця від газети Rzeczpospolita обґрунтувало цьогорічне присудження премії: «За багаторічні зусилля зі створення атмосфери дружби між польським та українським народами. За неухильну підтримку всього, що об’єднує, та протидію всьому, що розділяє національні традиції Польщі та України. А також за сміливість інтелектуальних зусиль у пошуках історичної правди щодо відносин між двома народами».

Під час церемонії нагородження видавець газети Rzeczpospolita Мацєй Мацєєвський процитував Єжи Ґедройця: «Ми маємо за будь-яку ціну утримати незалежність України, Литви та Білорусі, бо в цьому — наш життєвий інтерес». При цьому він звернув увагу, що «поряд із найбільшою небезпекою, якою є збройний конфлікт в Україні, з’явилася ще одна: звикання до ситуації за східним кордоном, її закріплення і як наслідок — байдужість, що зростає в міру віддалення на захід та південь від Бугу».

rp.pl/Т.А.