Представники польського уряду у Берліні та Парижі говоритимуть про допомогу Україні
Моронг, 02.11.2024. Прем’єр-міністр Дональд Туск PAP/Tomasz Waszczuk

Представники польського уряду у Берліні та Парижі говоритимуть про допомогу Україні

Європа повинна створити спільну оборонну політику. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Спочатку Париж, потім Берлін. Прем’єр-міністр Дональд Туск сьогодні розпочинає чергову офіційну закордонну поїздку. Вранці він спілкуватиметься з президентом Франції Еммануелем Макроном, а вдень – з канцлером Німеччини Олафом Шольцем.

Прем’єр-міністр заявив учора, що Європа повинна створити спільну оборонну політику:

«Нам потрібно розбудити європейських політиків і суспільства до спільної, інтенсивної оборонної політики, що розуміється як спільні інвестиції. Європейські гроші також мають піти на оборону. Ми як країна, що межує із Росією маємо зробити надзвичайні зусилля, але це мають бути спільні зусилля»

Паралельно з переговорами прем’єр-міністра в Парижі відбудеться зустріч міністрів закордонних справ Польщі, Німеччини та Франції. Очільник МЗС Польщі Радослав Сікорський уже відвідав Берлін минулого місяця, де спілкувався зі своєю колегою Анналеною Бербок. Радослав Сікорський сказав, що це крок до відбудови взаємних відносин:

«Ми дбаємо про конструктивну співпрацю, як члени однієї європейської сім’ї та союзники в Північноатлантичному альянсі. Це не означає, що ми домовимося про все, між сусідами завжди є якісь розбіжності в інтересах. У нас є сфери, де пошук спільного знаменника вимагає більших зусиль», – сказав міністр Сікорський.

Домінуватимуть у розмовах  оборонна співпраця та подальша підтримка України, а також активізація Веймарського трикутника, тобто формату співпраці між Польщею, Німеччиною та Францією.

IAR/І.Я.