Аналіз російської пропаганди, фейків та джерел їх розповсюдження в Німеччині за липень 2023 року
Ілюстрація проєкту «Stop Lie»

Аналіз російської пропаганди, фейків та джерел їх розповсюдження в Німеччині за липень 2023 року

Протягом липня 2023 року проєкт «Stop Lie», який ініціював та реалізує БО «Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу, здійснював систематичний збір та аналіз інформації з різних джерел в Німеччині щодо російської пропаганди, фейків та маніпуляцій, включаючи моніторинг новин, соціальних мереж та дослідження фактів.

За досліджуваний період в медійному просторі Німеччини було поширено значну кількість публікацій, які виглядають як зумисна дезінформація або маніпулювання фактами. Варто відзначити, що такі фейки розповсюджувалися не лише німецькими сайтами, але й Telegram-каналами, котрі мають встановлені зв’язки з російською державою або ж потужними російськими спільнотами у самій Німеччині.

Нижче наведено невичерпний перелік платформ, на яких постійно з’являються проросійські матеріали:

1. Philosophia Perennis

2. Anti-Spiegel

3. News-front

4. RT DE

5. Compact Оnline

6. AfD Kompakt

7. Tелеграм-канал Russländer & Friends

Основні теми наративи промосковської пропаганди і дезінформації, які транслювалися в медійному просторі Німеччини були такі:

  • Звинувачення у нацизмі: проросійські медіа та політики намагаються звинуватити Україну у нацизмі шляхом поширення фейків про підтримку нацистських ідей, використання нацистських символів та спроби позиціонувати військово-патріотичне виховання як намагання навчити українських дітей військовій справі.
  • Наратив про скоєння воєнних злочинів: дезінформатори намагаються звинувачувати Україну у епізодах порушення міжнародного гуманітарного права, стосовно яких була доведена винуватість російської сторони.
  • Наратив про контроль та використання України з боку західних партнерів: дезінформатори стверджують, що Захід використовує Україну для своїх цілей, включаючи безкінечну боротьбу з РФ, з метою послаблення. Варіації цього наративу включають звинувачення США, ЄС і Великої Британії у спотворенні іміджу Росії та провокуванню ненависті до неї, а також звинувачення Заходу у прагненні «воювати до останнього українця».
  • Висміювання як невдалого для України саміту НАТО у Вільнюсі, загострення уваги на нібито розходженні позицій українських і натівських політиків щодо «вдячності» за допомогу.
  • Обвинувачення у нагнітанні ядерної загрози: дезінформатори цитують заяви про створення Україною «брудної ядерної бомби» або здобуття країною відповідної інфраструктури чи технологій.

Одним з найбільш плодючих постачальників фейків є видання Philosophia Perennis. Його типові теми за липень включали критику дій українських військовослужбовців, звинувачення їх у нібито скоєнні воєнних злочинів та постановку «риторичних питань» стосовно доцільності, таким чином, підтримки України Заходом взагалі. У двох матеріалах висловлювалося припущення про небажання США завершувати війну в Україні попри нібито готовність Росії до мирних переговорів і про іміджеву вигоду особисто для президента Зеленського від затяжного ведення бойових дій. Висловлювалося також конспірологічне припущення про начебто наявність компрометуючих даних щодо президента Байдена у української влади. Звичайно, емоційність та сенсаційність таких матеріалів може легко збити з пантелику довірливого читача.

Схожі наративи озвучували й у Compact Оnline. При цьому авторами пропонованих «мирних планів», на які начебто відчайдушно не хочуть погоджуватися у Києві, називали не лише російського президента, а ще й колишнього президента США Дональда Трампа і колишнього держсекретаря Генрі Кіссінджера.

За запевненнями авторів, перешкодою на шляху імплементації цих чудових планів є аж ніяк не агресивні дії Росії, а нібито спротив «колективного Заходу», України та великих промислово-фінансових груп, котрі зацікавлені лише у розпалюванні війни. До того ж, у Compact Оnline регулярно публікуються матеріали про застосування або ймовірне застосування ЗСУ фосфорних або уранових боєприпасів без уточнень про реальну ймовірність такого застосування. Видання намагається зобразити Україну – не Росію – державою-терористом, якій байдужі страждання мирного населення.

Важливою проблемою, безперечно вартою уваги, є єднання дій антиукраїнських сил Польщі та Німеччини. Майже регулярно слугують трибуною для виступів маргінальних політиків або публікації перекручених версій статей німецьких ЗМІ польські видання Lega Artis і Niezależny Dziennik Polityczny. Зокрема, цілком у дусі московської пропаганди з її намаганням створити ореол проросійськості навколо окремих народів, які насправді з ентузіазмом беруться за допомогу українським побратимам, зазначені видання публікують нічим не підкріплені матеріали про те, як якісь уявні «німці» нібито висміюють президента Зеленського або критикують канцлера Шольца за їхнє бачення ситуації в Україні.

На щастя, особливого натиску антиукраїнської пропаганди з боку парламентських партій у липні помічено не було, однак варто у цьому плані бути готовим до ймовірної активізації відповідних висловлювань восени.

Отож, наразі можна зробити такі висновки:

  • Російська пропаганда досі присутня у засобах масової інформації фактично всіх рівнів, однак активність кожного конкретного напряму роботи залежить від поточної політичної ситуації
  • Ймовірно, слід готуватися до активізації поширення фейкової інформації стосовно подій в Україні зі зростанням градусу політичних пристрастей у самій Німеччині та інтернаціоналізації зусиль проросійських груп впливу, їхнього єднання у групи співдії
  • Варто рекомендувати центральним органам виконавчої влади, яких це стосується, й надалі нарощувати зусилля зі створення позитивного іміджу України за кордоном, підвищення обізнаності іноземних громадян стосовно боротьби українського народу за свободу.

Богдан Мироненко

Матеріал підготовлений у рамках проєкту «Stop Lie» БО «Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом#TeamEurope#MovingForwardTogether#ISAREdnannia#StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства