У Лондоні попрощались із прахом двох польських воїнів
Brama św. Honoraty Cmentarz Powązkowski w WarszawieAdrian Grycuk, CC BY-SA 3.0 PL , via Wikimedia Commons

У Лондоні попрощались із прахом двох польських воїнів

У Лондоні відбулося символічне прощання з прахом Станіслава Копанського та Стефана Ейхлера, незабаром їх поховають на варшавському цвинтарі Повонзки. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

У Лондоні відбулося символічне прощання з прахом двох видатних воїнів, яких незабаром поховають на варшавському цвинтарі Повонзки.

Через багато років до країни повернуться Станіслав Копанський — засновник Карпатської бригади та герой Тобрука, а також Стефан Ейхлер — легіонер, солдат генерала Владислава Андерса та міністр лондонського уряду у вигнанні.

Уповноважений Уряду у справах польської діаспори та поляків Ян Дзєдзічак зазначив, що така церемонія є також чудовою нагодою розповісти історію польських солдатів на їхній батьківщині. Адже довгий час це було неможливо.

«Вони загинули майже 50 років тому. Тоді це була подія серед польської громади Лондона. Але наступні покоління майже не знають про те, яку велику роль вони відіграли у боротьбі за свободу Польщі», — підкреслив він.

Станіслав Копанський, народжений у Санкт-Петербурзі 1895 року, брав участь у боях за Львів і Вільнюс, учасник Вересневої кампанії. У 1940 році очолював Карпатську стрілецьку бригаду в Сирії. Помер у 1976 році.

Стефан Ейхлер народився 1892 року в Сосновці, був легіонером. Радянська влада ув’язнила його в Козельську та Грязовці. Звільнений за угодою Сікорського-Майського, він залишив Радянський Союз з армією генерала Владислава Андерса. Після війни брав участь у польському житті в еміграції, а в 1966 році став міністром національних справ в уряді Александра Завіси. Помер у 1980 році.

Прах солдатів буде урочисто похований на військовому цвинтарі у Повонзках у середу, 6 грудня. Прах перевезе туди Фонд «Допомога полякам на Сході» у співпраці з Канцелярією прем’єр-міністра, Міністерством оборони та посольством Польщі в Лондоні.

IAR/І.Т.