Країни НАТО припиняють участь у Договорі про звичайні збройні сили в Європі
Прапор НАТО (ілюстраційне фото) FinnishGovernment, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Країни НАТО припиняють участь у Договорі про звичайні збройні сили в Європі

Це реакція на порушення Росією положень документу та її вихід з договору. «Росія продовжує нехтувати контролем над озброєннями та підриває заснований на правилах міжнародний порядок», — ідеться у заяві, яку підписали всі країни НАТО. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Країни Північноатлантичного альянсу заявили про намір призупинити дію Договору про звичайні збройні сили в Європі. Це реакція на порушення Росією положень документу та вихід з договору. Він встановлює юридично обов’язкові і можливі для перевірки обмеження щодо ключових категорій звичайної військової техніки. 

Союзники вже засудили Росію за її рішення вийти з договору та війну проти України, що суперечить його цілям. Тепер написали, що це чергові дії Росії, які підривають євроатлантичну безпеку.

«Росія продовжує нехтувати контролем над озброєннями та підриває заснований на правилах міжнародний порядок», — ідеться у заяві, яку підписали всі країни НАТО. Альянс назвав Договір про звичайні збройні сили в Європі переломним і наріжним каменем своєї архітектури безпеки.

«Ситуація, в якій країни-союзники поважають договір, а Росія ні, була би нежиттєздатною», — ідеться в заяві. Країни НАТО оголосили, що мають намір призупинити дію договору на стільки, скільки буде необхідно відповідно до міжнародного права. Заява також підтверджує відданість ефективному контролю над звичайними озброєннями як ключовому елементу євроатлантичної безпеки. «Це доповнює політику стримування та оборони НАТО», — підкреслили союзники.

Нагадаємо, у вівторок, 7 листопада, у МЗС Польщі заявили, що Польща не може залишатися зобов’язаною виконувати Договір про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ); у відомстві додали, що здійснять офіційні кроки для повного призупинення дії цього договору. Як наголошується, позиція Польщі є результатом поведінки Росії.

IAR/Т.А.