Прем’єр Польщі сподівається до 28 березня опрацювати з Україною рішення, пов’язані з аграрним сектором
Warszawa, 19.03.2024. Premier Donald Tusk podczas konferencji prasowej po posiedzeniu rz¹du w siedzibie KPRM w Warszawie, 19 bm. (sko) PAP/Radek Pietruszka

Прем’єр Польщі сподівається до 28 березня опрацювати з Україною рішення, пов’язані з аграрним сектором

На 28 березня у Варшаві запланована зустріч з українським урядом, – нагадав у вівторок прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск. Він додав, що сподівається до того часу виробити з Україною рішення, пов’язані з аграрним сектором. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на РАР.

На пресконференції у вівторок голова польського уряду заявив, що 70-80% свого часу він витрачає на те, щоб відремонтувати “те, що було зламано” його попередниками. Тут він вказав на питання, пов’язані, зокрема, з сільським господарством.

“Останніми тижнями я переважно займався тим, як вивести польське сільське господарство з цих небезпек”, – підкреслив Дональд Туск.

Він зазначив, що не всі ці загрози є реальними, але, на його думку, деякі з них пов’язані, з “абсолютно бездумною політикою попередників, чи то дозволити повний імпорт зерна та інших продуктів з України, чи то погодитися або навіть стати співавтором усіх положень Зеленого курсу”.

Прем’єр-міністр додав, що сподівається, що до 28 березня, коли запланована зустріч з українським урядом у Варшаві, “ми приймемо спільні з Україною рішення, які будуть набагато безпечнішими для польського сільського господарства”.

За словами голови уряду, ця угода має включати, наприклад, ліцензії на імпорт товарів.

Дональд Туск зазначив, що більшість загроз для фермерів, які виникли через Європейський зелений курс, були успішно пом’якшені. Він вказав, наприклад, на проблему перелогів.

За словами прем’єр-міністра, завдання полягатиме в тому, щоб прибрати надлишки зерна, які є на польському ринку. Як він підкреслив, ще належить вирішити, хто отримає ці кошти. “Я хочу, щоб ці гроші пішли фермерам, виробникам, і ми поступово знаходимо такий спосіб, щоб можлива державна допомога в тій чи іншій формі пішла тим, хто найбільше ризикує, а не тим, хто вже одного разу заробив на цьому зерні”, – додав він.

Минулого тижня прем’єр-міністр Дональд Туск оголосив на платформі X, що за підсумками переговорів з головою Єврокомісії переліг не буде обов’язковим.

Комісар ЄС із питань сільського господарства Януш Войцєховський, зі свого боку, пояснив, що пакет змін, підготовлений Єврокомісією, відповідає очікуванням фермерів. Зменшення перелогів та використання пестицидів не буде обов’язковим. Замість штрафів будуть заохочення, – зазначив він. Найменші фермерські господарства, розміром до 10 га, також будуть звільнені від органічного контролю.

Як зазначив Войцєховський, зобов’язання будуть замінені на добровільну екосхему. Фермери, які впроваджують екологічно корисні зміни на своїх фермах, будуть винагороджені додатковими субсидіями. На думку комісара, менш обмежувальна політика, заснована на стимулах, матиме кращий ефект. (PAP)

Автор: Michał Boroń

Опр. Roman Havryshchak

hav/