Фейк: Зеленського обвинуватили у легалізації наркотиків
Ілюстрація Freepik https://www.freepik.com/

Фейк: Зеленського обвинуватили у легалізації наркотиків

На польськомовному ресурсі Wolnemedia.net вийшла стаття про те, нібито президент України Володимир Зеленський хоче легалізувати наркотики в Україні. Статтю підкріплено дослідженнями американських вчених про те, як марихуана негативно впливає на мозок та нервову систему людини.

Підставою для цієї маніпуляції стали ініціативи, які нині впроваджуються в Україні – на розгляд очікує законопроект щодо легалізації медичного канабісу. Документ був зареєстрований ще у червні 2022 року, на необхідності його прийняття наголосив Володимир Зеленський, виступаючи перед народними депутатами у парламенті з нагоди Дня Конституції

Медична марихуана або медичний канабіс є рослинною сировиною, яка містить канабіноїди та широко використовується у терапії та профілактиці деяких хвороб та патологічних станів. Його застосування вже дозволене у близько 60 країнах світу, включаючи деякі країни ЄС, США, Канаду та Ізраїль. Використання цих препаратів спрямоване на полегшення страждань та болю у важкохворих пацієнтів, які страждають на епілепсію, онкологію, хвороби Паркінсона та Альцгеймера, розсіяний склероз, а також для паліативної допомоги. Наукові дослідження підтверджують високу ефективність цих препаратів.

Відповідна резолюція щодо легалізацію медичного канабісу була ухвалена Європейським парламентом у 2019 році. Уряди держав-членів ЄС закликали забезпечити доступність ліків на основі канабісу, розпочати дослідницьку діяльність, а також стимулювати інновації, щодо проєктів пов’язаних із використанням канабісу у медичних цілях.

В Україні необхідність застосування препаратів на основі канабіу було обумовлене необхідністю лікування посттравматичного стресового розладу (ПТСР), який набув значного поширення з початку повномасштабної війни в Україні.

Проте це питання залишається дискусійним, адже навколо цієї теми поширюється значна кількість міфів. Один з головних – що це рішення означатиме легалізацію наркотичних речовин і полегшення доступу до них населення, в тому числі, молодих людей.

Втім, ініціатори законодавчого регулювання впровадження на ринок медичного канабісу наголошують, що врахували усі можливі ризики. Так, згідно із законопроектом, медичний канабіс буде вирощуватися виключно в теплицях з відеоспостереженням. Також передбачається GPS навігація при перевезенні цих речовин. Таким чином Нацполіція матиме можливість відслідковувати переміщення сировини до виробника. Загалом поліція, згідно із законопроектом, матиме виняткові повноваження для посиленого контролю за обігом цих речовин. Також зазначається, що препарати на основі медичного канабісу будуть відпускатися тільки за електронним рецептом. Якщо лікар випише рецепт без чітких показань, то він понесе відповідальність, адже в Електронній системі здоров’я зберігається вся інформація про хворого, лікаря й аптечну мережу, де пацієнт придбав препарат.

За словами голови парламентського комітету з питань здоров’я нації та медичного забезпечення Михайла Радуцького, для успішної легалізації медичного канабісу в Україні залишився один крок – голосування за законопроект. «Фармацевтичні компанії підготовлені, лікарі обізнані, аграрії готові. Лишилось дочекатися ухвалення документу», – сказав він.

Радуцький нагадав, що в Україні сьогодні 2,2 млн онкохворих та хворих на епілепсію. За прогнозами ВООЗ та МОЗ, ще приблизно 5-7 мільйонів українців потребуватимуть таких препаратів, в тому числі – поранені військові, люди, котрі пережили полон та окупацію та мають або можуть мати посттравматичний розлад. Саме для їхнього лікування і призначені згадані препарати.

Законодавці також заперечують, що легалізація медичного канабісу призведе до наркоманізації населення. Так, медичний канабіс має у своєму складі діючу речовину тетрагідроканабінол, наявність якого у законопроекті дозволена на рівні 0,3% – згідно з нормою ЄС. Додатковою підставою для необхідності легалізації цих препаратів ініціатори проекту називають чорний ринок, на якому можна купити нелегально ввезені до України ліки з медичним канабісом за завищеними цінами.

Варто зазначити, що однією з улюблених тем російської пропаганди є те, що при владі в Україні є «нацисти та наркомани», тож стаття на Wolnemedia.net цілком вкладається в цю легенду і має на меті посилити цей фейковий наратив. Втім, немає жодних підстав вважати, що в Україні шляхом легалізації медичного канабісу може бути дозволений вільний обіг наркотичних речовин, що може мати негативний вплив на здоров’я нації.

Вікторія Чирва

Матеріал підготовлений у рамках проєкту «Stop Lie» БО «Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора статті і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства