Круглий стіл «Як убиває російський терор: передумови, загрози та виклики»

Круглий стіл «Як убиває російський терор: передумови, загрози та виклики»

У вівторок, 14 травня 2024 року, у приміщенні дирекції «Медіацентр» Державного підприємства «Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв» за участю високоповажних експертів було проведено круглий стіл, у межах якого обговорили передумови, загрози та виклики російського терору у його площинах і проявах.

Модерував захід керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко. У вступному слові він окреслив внутрішній і зовнішній виміри російського терору відносно опозиції всередині тоталітарної держави, а також щодо України, країн Європейського Союзу та США. «Росія відверто розпочала кампанію терору проти країн Заходу. Ця кампанія має на меті розхитувати єдність, вести підривну діяльність. Країна-агресор не полишає спроб за допомогою різних груп впливати на рішення країн Заходу, а також активно вербує найманців для реалізації актів терору в європейських країнах зокрема. Відповідальність за всі елементи терору, які ця тоталітарна держава реалізує, вона намагається перекласти саме на Україну. Нині масштаби цієї кампанії лише набирають обертів і на меті не тільки знищення української державності у різні способи, зокрема спроби делегітимізувати українську владу, атаки на полі бою, проведення інформаційно-психологічних терорів, розповсюдження дезінформації, інформаційні вкиди. Росія прагне до підриву єдності країн Європейського Союзу, витіснення США з міжнародної арени та поширення полум’я війни. Російському сценарію сьогодні потрібно запобігати, цим і зумовлено тему круглого столу», — зазначив Олександр Мусієнко.

З ґрунтовними доповідями виступили: народний депутат України, представник Президента України в Конституційному Суді України (2019–2022 рр.), представник Президента України у Верховній Раді України (2022–2023 рр.), кандидат юридичних наук Федір Веніславський;

директор Інституту світової політики / Institute of World Policy Євген Магда;

завідувач відділення релігієзнавства Інституту філософії імені Г.С. Сковороди НАН України, доктор філософських наук, професор Олександр Саган;

експерт-міжнародник, член-кореспондент Української академії геополітики та геостратегії, кандидат політичних наук Станіслав Желіховський;

аналітик Центру політичних студій «Доктрина», експерт Україно-польської медіаплатформи Анатолій Курносов; директор Інститут Зовнішньополітичних Досліджень Григорій Перепелиця.

До активної дискусії доєдналися також Надзвичайний і Повноважний Посланник, перекладач Сергій Борщевський, український історик, громадський діяч Олег Вітвіцький, дипломат, член Національної спілки журналістів України Станіслав Лазебник та інші.

Під час круглого столу обговорили свідоме застосування путінським режимом методів державного тероризму для досягнення політичних цілей зі зламу світового порядку, трансформацію кремлівського уряду в міжнародну злочинну організацію, провідну роль російського військово-політичного керівництва в міжнаціональних і релігійних протистояннях, громадянських конфліктах та війнах у сучасному світі, зв’язки кремля з міжнародними терористичними організаціями, використання росією ПВК «Вагнер» для впливу на «міжнародну дипломатію», а також запоруку миру — всеосяжну міжнародну ізоляцію росії як держави, що спонсорує тероризм і «застосовує засоби тероризму».

Запис заходу доступний на нашому ютуб-каналі: