82 роки тому була створена Армія Крайова
Ілюстраційне фото Kancelaria Sejmu / Łukasz Błasikiewicz, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

82 роки тому була створена Армія Крайова

Армія Крайова вважається найбільшою та найкраще організованою підпільною армією в окупованій Німеччиною Європі під час Другої світової війни. Вояки АК вели бої як проти німецьких, так і проти совєтських окупантів польської землі. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

82 роки тому було створено Армію Крайову. Вона вважається найбільшою та найкраще організованою підпільною армією в окупованій Німеччиною Європі під час Другої світової війни. У зв’язку з річницею по всій Польщі відбудуться урочистості за участю представників органів державної влади, установ та останніх живих ветеранів Армії Крайової.

Історик Інституту національної пам’яті доктор габілітований Вальдемар Ґрабовський підкреслює, що найважливішою причиною створення Армії Крайової були плани організації загального повстання на землях ІІ Речі Посполитої:

«Згідно з цими планами, попередній командувач Союзу збройної боротьби (пол. ZWZ), що базувався у Варшаві, мав стати командувачем армії, що діяла в польових умовах, уже у відкритому бою з німцями. Справа була в тому, щоб назвати ці структури відповідно до військової прагматики, що це була армія, а не союз».

Кульмінацією діяльності Армії Крайової стала операція «Буря», 80-річчя якої припадає на цей рік. «Армія Крайова була справжньою військовою силою, яка могла виступити проти совєтів, боротися з німцями та демонструвати право польської влади на землі ІІ Речі Посполитої», – каже віце-президент Інституту національної пам’яті доктор габілітований Кароль Полєйовський:

«Звісно така позиція суперечила радянським імперським планам. Йосип Сталін ставився до Армії Крайової як до ворога, нарівні з німцями. Так само ставилися до офіцерів і солдатів Армії Крайової та цивільних представників Польської Підпільної Держави, які виходили з підпілля протягом усього 1944 року».

Останні вцілілі ветерани Армії Крайової розповідають про важливість боротьби проти двох окупантів. Майор Чеслав Хоцєй, президент Білостоцького округу Всесвітньої асоціації вояків Армії Крайової, оцінює, що він та його товариші по зброї з підпільної армії опинилися у складній ситуації, незалежно від політичних умов:

«Бо Армія Крайова ніколи не займалася політикою. Йшлося лише про бойові дії. І це була наша найважливіша мета. Кожен командир, який віддавав накази бійцям, пам’ятав, що поставлені перед ними завдання потрібно виконувати».

У 1944 році чисельність Армії Крайової сягнула понад 350 тис. солдатів. Підпільна армія була розпущена 19 січня 1945 року генералом Лєопольдом Окуліцьким. Коли Польща була захоплена радянським окупантом, колишнім воякам Армії Крайової було наказано продовжувати свою діяльність «у дусі відновлення повної незалежності держави та захисту польського населення від винищення».

У багатьох містах Польщі організовують святкування 82-ї річниці створення Армії Крайової. Урочисті заходи у Варшаві організовують з ініціативи Всесвітньої асоціації вояків Армії Крайової та Управління у справах ветеранів і жертв репресій. Їх головним пунктом стане церемонія перед пам’ятником Армії Крайовій та Польській Підземній Державі. У церемонії візьме участь маршалок Сенату Малґожата Кідава-Блонська.

IAR/Т.А.