Фейк! Брехня Росії, яка «поки що» не застосовувала касетні боєприпаси в Україні
Ілюстрація проєкту «Stop Lie»

Фейк! Брехня Росії, яка «поки що» не застосовувала касетні боєприпаси в Україні

Паралельно з російськими медіа, котрі публікують заяву Путіна, що нібито Росія досі не застосовувала касетні боєприпаси в Україні, польські проросійські ресурси поширюють це на своїх Телеграм-каналах, наприклад News Factory PL.

Скрін з ТГ-каналу NewsFactoryPL

Нагадуємо, що ще в кінці березня 2022 р. Голова ради з прав людини ООН Мішель Бачелет заявила, що касетні боєприпаси Росія на той момент застосувала вже 24 рази! Удар по Краматорському вокзалу 8 квітня 2022 року, коли загинуло 58 цивільних осіб та було поранено близько 100, також було здійснено «Точкою-У». Світові та українські ЗМІ відразу розкрили брехню Путіна:

Також факти використання в 2022 році касетних боєприпасів в Україні надавали і правозахисна організація Human Rights Watch, і журналісти-розслідувачі Bellingcat.  Слова Путіна спростувало й CNN, нагадавши про випадки ударів касетними боєприпасами по цивільному населенню на північному сході Харківської області, які розслідували міжнародні організації та журналісти. «У звіті CNN задокументовано, як російський генерал, який керував звірствами в Сирії, керував касетними бомбардуваннями Харкова.

Росія дійсно використовувала касетні боєприпаси на території України, незважаючи на її заперечення. Думаємо варто нагадати тут про історію, як пропаганда РФ випадково показала російські касетні бомби, якими бомбардували Алеппо?

Це важливий контекст, який підкреслює невідповідність між заявами російських офіційних джерел та дійсністю. Такі намагання дискредитувати Україну та змінити хід подій за допомогою фейкової інформації є загальновідомими методами інформаційної війни. Власне з цим і бореться наша команда проєкту StopLie.

Анна Стожко

Матеріал підготовлений у рамках проєкту “Stop Lie” БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства