Маніпуляція: «німці закликають відновити закупівлі газу в Росії»
Ілюстрація aussiedlerbote.de, anews.az, worldwidelawyers.co.ua

Маніпуляція: «німці закликають відновити закупівлі газу в Росії»

Енергетична тема є однією з улюблених у російських пропагандистів. Роздратовані тим, що відповідальна позиція країн ЄС до закупівель газу у країни-агресора не призвела до «замерзання Європи», а нових покупців знайти сутужно, господарі Кремля намагаються вдруге перед початком опалювального сезону посіяти паніку вустами своїх посередників у ЗМІ та парламентах.

Вже відомий нам польський популістський портал Lega Artis опублікував матеріал під оригінальним заголовком «Німеччина закликає відновити “благословення”».

Важко зрозуміти з першого погляду, що ж мається на увазі – втім, з тексту випливає, що «благословенням» називається ані що інше, як…російський газ. Втім, такий оригінальний статус йому присвоїли не автори статті, а «лідер парламентської фракції» партії «Альтернатива для Німеччини» Антон Барон в інтерв’ю Die Zeit, на яке посилається польський портал. Барон вважає, що перехід на відновлювану енергетику не стане порятунком для країни, а навпаки, поставить Німеччину в залежне становище від інших, і що запорукою енергетичної стабільності для країни буде постачання російського газу.

Звичайно, фейку тут немає, оскільки Баронові дійсно належить така репліка, яку у Lega Artis відтворили коректно. Йдеться радше про маніпуляцію, котра позначається заголовком «Німеччина закликає». Вже давно не становить таємниці любов росіян до видавання думок окремих особистостей – не те що політиків, а навіть і звичайних інтернет-користувачів! – за позиції цілих народів або держав. З цього приводу у Рунеті навіть зародився локальний мем «Болгари захопилися» («Болгары восхитились»), котрий натякав на часте вживання відповідної фрази у заголовках статей пропагандистських ЗМІ: за сенсом ефемерні «болгари» нібито захоплювалися «досягненнями» російського автопрому чи інших високотехнологічних царин.

У даному випадку позицією Німеччини охрестили висловлювання одного-єдиного політика, котрому для солідності ще й приписали завідомо некоректну посаду. З ужитого авторами формулювання може видатися, що Антон Барон є як мінімум головою фракції «Альтернативи для Німеччини» в Бундестазі, однак реальність значно тривіальніша: він – усього лише лідер фракції «Альтернативи» у парламенті землі Баден-Вюртемберг (до речі, там ця фракція найменша за кількістю депутатів).

Звичайно, без будь-якого наміру вдаватися до особистісних аргументів, варто зазначити, що Барон належить до російських німців і народився у казахстанському місті Тараз (колишній Джамбул). Його доволі активно піддавали критиці за співпрацю з особами, щодо яких встановлено причетність до організації міжнародної групи праворадикалів у 1990-х рр., коли ті мали потужні позиції в Австрії. Звичайно, особисто Барон був тоді іще неповнолітнім, але доволі очевидно, що, враховуючи популістські позиції «Альтернативи для Німеччини», присутність таких осіб у безпосередньому оточенні депутата навряд чи випадкова.

Цей епізод маніпуляції відносно нескладний для спростування і може слугувати цікавим «наочним матеріалом» для всіх, хто цікавиться боротьбою з фейками.

Богдан Мироненко

Матеріал підготовлений у рамках проєкту “Stop Lie” БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом#TeamEurope#MovingForwardTogether#ISAREdnannia#StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства