Відбулося засідання Ради України-НАТО на рівні послів щодо реалізації рішень Саміту НАТО у Вільнюсі

Відбулося засідання Ради України-НАТО на рівні послів щодо реалізації рішень Саміту НАТО у Вільнюсі

Ольга Стефанішина обговорила із союзниками НАТО пріоритетні напрями адаптованої Річної національної програми та структуру Ради Україна-НАТО. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Урядовий портал.

У штаб-квартирі Північноатлантичного Альянсу у Брюсселі відбулося засідання Ради Україна-НАТО, присвячене реалізації рішень Саміту НАТО у Вільнюсі.

На засіданні Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина представила послам держав-членів НАТО пріоритетні напрями адаптованої Річної національної програми (аРНП) на 2024 рік.

“Рада Україна-НАТО вже стала не просто майданчиком партнерства, а платформою для серйозної підготовки України до вступу в Альянс. Сьогодні презентували основу адаптованої РНП на 2024 рік з фокусом на забезпеченні прозорості та нашої взаємосумісності. Це перелік реформ для посилення оборонних спроможностей України, впровадження стандартів і найкращих практик НАТО у секторі оборони і безпеки із врахуванням умов повномасштабного вторгнення,” – заявила Ольга Стефанішина.

З-поміж пріоритетів адаптованої РНП – реформування сектору безпеки і оборони України на засадах демократичного цивільного контролю з метою досягнення повної взаємосумісності з Альянсом. Ключові зусилля будуть сконцентровані на таких напрямках:

● ефективний цивільний контроль над силами безпеки та оборони,

● забезпечення доброчесності, прозорості, підзвітності,

● трансформація оборонної політики та планування,

● досягнення взаємосумісності з НАТО,

● модернізація систем управління та контролю,

● удосконалення системи стратегічних комунікацій,

● подальший перехід на стандарти НАТО,

● цифрова трансформація, кібербезпека, інформаційна безпека та обмін інформацією,

● трансформація оборонної промисловості та впровадження сучасних технологій,

● управління ресурсами та розширення можливостей у сфері реабілітації та реінтеграції ветеранів війни.

Віце-прем’єр-міністр відзначила, що Україна пропонує перейти від практики щорічного звітування з виконання аРНП до постійних консультацій зі стороною НАТО у питанні реалізації програми в межах роботи Ради Україна-НАТО. Розгалужена структура, теж узгоджена сьогодні, має забезпечити ефективну, постійну роботу Ради.

Ольга Стефанішина зазначила, що завдяки активній спільній роботі Україна та НАТО випереджають графік у виконанні рішень Саміту у Вільнюсі. Очікується, що у наступні тижні союзники нададуть свої рекомендації до аРНП.

“Плануємо завершити розробку програми до кінця року, щоб вже почати імплементувати заходи, які наближають нас до членства”, – уточнила урядовець.

Також в межах засідання Віце-прем’єр-міністр представила пріоритетні проекти в межах Комплексного пакету допомоги (КПД) НАТО для України. Зокрема, ці проекти спрямовані на посилення взаємосумісності України та НАТО, удосконалення системи державних оборонних закупівель, розмінування, соціальної адаптації тощо.

Зі свого боку заступник Генерального секретаря НАТО Мірче Джоане високо оцінив зусилля країн-членів Альянсу і України щодо швидкої імплементації рішень Вільнюського саміту.

З його слів, держави-члени Альянсу продовжують надавати підтримку Україні, зокрема в межах КПД, а також у контексті забезпечення повної оперативної сумісності українських Збройних сил з силами Альянсу. Це означає, що Україна зараз ближче до НАТО, ніж будь-коли раніше, наголосив заступник Генерального секретаря.

Представники Альянсу запевнили у готовності сприяти крокам, які дозволять до кінця поточного року розпочати реалізацію заходів, які наблизять Україну до НАТО.

Довідково

Рада Україна – НАТО – це двосторонній орган політичного діалогу, взаємодії, співпраці з метою реалізації прагнення України набути членство в НАТО. Орган забезпечує взаємні консультації, ухвалення рішень і спільні заходи. Структурно включатиме профільні комітети та робочі групи, які сприятимуть поглибленню взаємодії України з Альянсом.

Раду Україна – НАТО засновано на Вільнюському саміті НАТО 12 липня 2023 р. як один з трьох елементів пакета допомоги, що наближає Україну до НАТО. До пакета також входить багаторічна програма допомоги, яка сприяє досягненню оперативної сумісності сил оборони України з арміями держав-членів Альянсу.