Шлях України до ЄС та польсько-український тандем? Діалог в Києві

Шлях України до ЄС та польсько-український тандем? Діалог в Києві

1 березня в Києві відбулася конференція, організована Центром Мєрошевського, присвячена ролі польсько-української співпраці в процесі європейської інтеграції України. Цей захід, спрямований на підтримку спільних інтересів і взаєморозуміння, став платформою для широкої дискусії та аналізу між Україною і Польщею в складних актуальних реаліях. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на блог Шеф-редакторки UPMP, журналістки проєкту StopLie, ведучої програми “Філософія особистості з Анною Стожко”, членкині Спілки польських журналістів, координаторки проєктів Польсько-Української Господарчої Палати, проєктної директорки БФ Польсько-Українського Партнерства Анни Стожко.

Конференція складалася з двох панелей, які охоплювали ключові аспекти співпраці та гострі питання між двома нашими країнами. На першій панелі обговорювалися тернистий шлях України до Європейського Союзу, а саме виклики, що стоять на цьому шляху. Експерти ділилися своїми думками щодо можливостей та перспектив інтеграції, а також висвітлювали роль польсько-української співпраці у цьому складному процесі.

Друга панель була зосереджена на темі “Як керувати колективними емоціями у польсько-українських відносинах?”. Ця тема виявилася особливо важливою, оскільки здоровий діалог та взаєморозуміння є ключовими складовими будь-яких міжнаціональних відносин.

Під час дискусії були представлені результати соціологічних досліджень, проведені на замовлення Центру Мєрошевського польською лабораторією дослідження громадської думки ARC Rynek i Opinia та українською – Info Sapiens, які демонстрували настрої та погляди громадськості в обох країнах. 

На конференції були присутні дипломати, експерти, журналісти, політологи та ті, хто зацікавлений у покращенні польсько-українських відносин, а особливо у вирішенні  взаємних недомовленостей, зокрема стосовно ситуації на польсько-українському кордоні.

Наші відносини залишаються складними і є предметом глибокої аналітики та обговорення для політиків, експертів і громадськості обох країн. На конференції Центру Мєрошевського в Києві учасники зазначили, що хоча є спільні стратегічні інтереси, емоції часто переважають над раціональністю в українсько-польських відносинах. Підтримка європейської інтеграції України залишається однією з головних стратегічних цілей Польщі.

Експерти відзначають, що необхідно більше холоду в головах, менше занурення в інформаційний простір соцмереж, раціонального підходу у відносинах між країнами на різних рівнях, зокрема міжурядовому. І хоча можуть виникати торговельні та інші  суперечки, обидві країни мають спільну мету, особливо у контексті російської загрози. 

Російська пропаганда не повинна визначати наш погляд на історію і відносини між нашими країнами. Перед ЗМІ стоїть виклик, аби польсько-українські відносини не виглядали з обох боків чорно-білими, бо вони насправді не такі!

Шлях України до ЄС потребує підтримки та співпраці з Польщею, а здоровий діалог та взаєморозуміння є ключовими складовими успішного розвитку між двома державами.

Переглянути частину дискусії українською мовою можна на каналі центру Мєрошевського за цим посиланням, а також можна знайти там усі частини для перегляду: