Маніпуляція! Ажіотаж в інфопросторі навколо нового англомовного спікера ЗСУ. Чому у російських пропагандистів істерика
Ілюстрація Ганна Маляр / Facebook

Маніпуляція! Ажіотаж в інфопросторі навколо нового англомовного спікера ЗСУ. Чому у російських пропагандистів істерика

Не лише російські пропагандисти обговорюють трансгендерність спікерки Сил тероборони Сари Ештон-Чірілло із США. На польських ресурсах, особливо на Телеграм-каналах, також поширюється подібна «істерика» стосовно даної особи в ЗСУ.

Скрін з ТГ-каналу NewsFactoryPL

Скрін з ТГ-каналу RuskiStatek

Наприкінці червня американську журналістку та військовослужбовицю Збройних сил України Сару Ештон-Сірілло призначили на посаду спікерки англомовного проєкту ТрО — Russia Hates the Truth. Сара Ештон-Чірілло  стала Офіційною спікеркою Сил тероборони України. Від серпня цього року це новий проєкт про війну для аудиторії США та Європи. Для англомовних отримувачів інформації працює саме Сара Ештон-Сірілло: обʼєктивно висвітлює події російсько-української війни, розвінчує російські фейки та пропаганду. Професійні польські видання не одноразово писали вже про свою американську колегу-журналістку на українському фронті, не згадуючи її гендерну приналежність і з повагою ставлячись до її місії.

Звісно, це вплив російські медіа, що активно поширюють інформацію про “нового речника ЗСУ”, висвітлюючи аспекти, пов’язані з трансгендерністю Сари Ештон. І вони стверджують, що ця новина викликала хвилю обурення серед українців. Не дивно, адже росіяни на публіці благовірні християни, що виступають за традиційні принципи. Та нібито християнські погляди не заважають Росії вести війни з різними країнами, жорстоко вбивати невинних людей, грабувати та чинити інші звірства, що ніяк не відповідають основних заповідям християнина.

Однак Україна має проєвропейські настрої; фізіологічні  чи зовнішні особливості або сексуальні вподобання людини, що воює на фронті на боці України, не має значення. Це би порушувало усі права людини в цивілізованій країні, до яких ми належимо.  

А хто ж така ця Сара Ештон-Сірілло? Про це зараз пишуть дуже багато ЗМІ.

Основною місією Ештон-Сірілло були репортажі для LGBTQ Nation про вплив війни на ЛГБТК, зокрема вона брала інтерв’ю у геїв, які воюють за Україну та документувала російські воєнні злочини проти ЛГБТК-людей.  Ештон-Сірілло виступала на українській службі BBC, щоб обговорити використання російською армією кастрації для тероризування населення України. Ештон-Сірілло також повідомляє про війну у Твіттері та в книзі під назвою «Транс на фронті», опублікованій на Substack.

У жовтні 2022 р. Ештон-Сірілло вступила добровольцем в батальйон імені Номана Челебіджіхана в якості бойового медика.23 лютого 2023 р. вона була важко поранена в бою: втратила частину  руки і отримала шрами на обличчі. «Я пишуюся, що борюся за Україну! Але найбільше я пишаюся тими, хто підтримує Україну на шляху до повної перемоги. Слава Україні»» – говорить Ештон-Сірілло, маючи сліді цієї боротьби на собі назавжди.

Більше про Сару Ештон-Сірілло:

“У Сари велика американська аудиторія, – каже заступниця міністра оборони Ганна Маляр. – З 25 червня по 23 липня охоплення аудиторії лише у твіттері становило 28,3 млн користувачів. Тож чому так збудились хейтом ворожі соцмережі – зрозуміло. Втім, це лише збільшило аудиторію Сари”.

Скрін зсторінки на Facebook Олександра Мусієнка

Тож Сара Ештон-Сірілло є важливим рупором про реалії сьогодення в Україні у боротьбі з росіійською агресією. У даному випадку масове поширення хейту про неї на користь Україні.

Анна Стожко

Матеріал підготовлений у рамках проєкту “Stop Lie” БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства