«Зупинити війну, поки Росія не програла»: роль брата «містера Біна» у проросійській дезінформації
Ілюстрація sfchronicle.com

«Зупинити війну, поки Росія не програла»: роль брата «містера Біна» у проросійській дезінформації

Постійний потік проросійської дезінформації у ряді польськомовних медіа та Телеграм-каналах говорить про те, що Росія не планує зупинятися в своїй агресії проти України. Також про це красномовно свідчить російський бюджет на війну, який в цьому році за найскромнішими оцінками становитиме безпрецедентних 10 трлн. руб. Однак, все частіше з’являються дописи на проросійських ресурсах, які пишуть, що війну потрібно зупинити. Однак, за логікою пропагандистів, зупинитися має лише Україна у своєму супротиві і західні партнери у своїй підтримці Україні. Натомість, жодного речення про те, що зупинитися має саме агресор, який розпочав цю криваву війну.

Так, 12 серпня 2023 року на польськомовному сайті bumerangmedia.com була опублікована стаття із назвою «Глобальне дослідження: настав час закінчити цю божевільну війну». В статті йдеться про «значні втрати з української сторони від 300 до 400 тисяч осіб, що по кількості співставні із втратами британців у Другій світовій війні, без посилання на жодне джерело; що Захід використовує Україну і українців як таран для знищення Росії; про те, що найманці в страху тікають з України і що підтримка України з боку Заходу слабшає». Це класика російської пропаганди, в якій чітко зрозуміла мета: налякати українців і всіх тих, хто підтримує Україну кількістю жертв, переконати про зменшення підтримки і змусити до поступок. Як правило, такі кроки починаються тоді, коли Росія програє. Так було навесні 2022 року, коли ЗСУ вибили окупантів із півночі та північного заходу України. Так було восени 2023 року, коли вибили росіян із Харківської області та міста Херсона і частини Херсонської області. І ось знову новий виток статей «про мир» під час контрнаступу України на сході і півдні. Це говорить лише про одне – що контрнаступ більш вдалий, ніж повідомляється навіть в офіційних джерелах України і що такою медійною істерикою Росія намагається втримати бодай якісь захоплені території в Україні.

Оригінал матеріалу був опублікований на сайті freenations.net. Автором статті, що є цілковитим фейком від початку і до кінця, є Родні Аткінсон. Хто ж такий цей містер Аткінсон і чи варто сприймати всерйоз його тексти?

На сайті freenations.net, крім вищевказаної статті, є ряд матеріалів містера Аткінсона. Це статті з такими заголовками: «НАТО/ЄС кинули на смерть 300 тис. українців: «Як Німеччина у 1945 році»: Підтримка Заходу знижається»; «Крах США – агресія закордоном, занепад вдома»; «Петиція до ООН на захист Української православної церкви» (та, що контролюється РФ – ред.); «Шторм, що насувається від полковника Дугласа Макгрегора (той самий полковник, який просуває російську дезінформацію – ред.); «Танки НАТО для українського нацизму».

Загалом на freenations.com Родні Аткінсон опублікував 519 матеріалів за останніх 20 років, починаючи із вересня 2003 року. Його матеріали про теорію змови, фашистів, проти Німеччини, США, на підтримку Росії і Путіна, далі теорії змови пов’язані з Covid19 і з початком повномасштабної російської агресії проти України – всі матеріали направлені на підтримку РФ.

Листаючи ці томи дезінформації, я випадково натрапила на статтю Родні Аткінсона, яка стала одою Путіну. В цій статті він порівнює себе з кривавим диктатором, називає його порядною людиною та пише щодо «дуже серйозної загрози, яку представляє сьогодні та сама комбінація європейського та американського корпоративізму та німецької експансії на схід, яка спричинила цю війну (Друга світова війна – ред.)».

Тепер відносно його біографії. На тому ж сайті freenations є світлина Аткінсона. Простий пошук в Google відразу приводить на його сторінку у Вікіпедії. Що про нього відомо? Що він є власником вже відомого нам сайту freenations, де публікується російська пропаганда і дезінформація. А ще британський науковий, політичний та економічний коментатор, журналіст, письменник і бізнесмен і … брат коміка та актора Роуена Аткінсона, відомого як містер Бін. Тут приходить лише одне на думку: «В родині не без урода».

Ілюстрація anybodybiography.com. Родні Аткінсон

На цьому ми можемо поставити жирну крапку відносно «експертності» містера Аткінсона та його персони. Адже зрозуміло, що свідомо чи не свідомо, але наразі він є інструментом російської дезінформації.

Але повернемося до тез статті: ««Глобальне дослідження: настав час закінчити цю божевільну війну».

  1. Втрати. В своїй статті автор пише про 300 – 400 тисяч загиблих військових ЗСУ, і що українські джерела визнають 310 000 втрат. Однак, жодного посилання на жодне джерело не надає. А також не публікує, яка кількість загиблих з боку агресора.

Спростування: Жодне офіційне джерело в Україні не публікувало кількість загиблих, яка вказана в статті. Тому це фейк. Що насправді повідомляли про втрати військових Збройних сил України в офіційних джерелах?

1 грудня 2022 року радник глави Офісу президента Михайло Подоляк в етері «24 каналу» заявив, що за час повномасштабної війни втрати української армії склали до 13 тисяч військових.

12 травня 2023 року видання Euractiv повідомило, в розпорядженні якого опинився відповідний документ – витяг внутрішнього меморандуму ЄС, що згідно розвідувальних даних, які поширюються серед держав-членів Євросоюзу, втрати української сторони нараховують 13 тисяч загиблих військовослужбовців під час бойових дій і ще 35 тисяч поранених. /  Водночас за оцінками США, вказаних в тому ж витягу, Україна втратила 17,5 тисяч військовослужбовців на полі бою. Однак, видання зазначає, що Євросоюз схильний вважати, що американські дані є завищеними. Разом з тим, втрати Росії значно більші. В документі наводяться українські оцінки, згідно з якими РФ втратила 185 тисяч загиблими й 555 тисяч пораненими. А за даними США російські втрати становлять від 189,5 до 223 тисяч, з них 43 тисячі загиблими.

За даними Генштабу ЗСУ станом на 13.08 2023 року загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 13.08.23 з особового складу близько 253850 (+560) осіб ліквідовано.

  1. Найманці. У своїй статті автор пише про іноземних найманців, які тікають з України та про використання британських військ. Знову ж  жодного посилання на жодне джерело не надає. Є лише згадка про нібито сюжет на австралійському телеканалі, однак без посилання на джерело.

Спростування: Це фейк. Британські та війська інших країн не воюють в Україні. Іноземці, що воюють за Україну, не є найманцями. Як пише StopFake з посиланням на коментар юриста та експерта Центра політико-правових реформ Евгена Крапивіна, на відміну від найманців, легіонери вступають на службу до Збройних Сил України та підпорядковуються його командуванню. «Іноземці, які проходять військову службу у Збройних Силах України, отримують таке саме грошове забезпечення, як і громадяни України», повідомляє експерт.

  1. Підтримка Заходу. В своїй статті автор пише про зменшення підтримки заходу і знову не надає жодного джерела у підтвердження своїх слів.

Спростування: Це фейк. Приведу приклади стосовно надання військової допомоги Україні лише за останній тиждень. Німецький концерн Rheinmetall поставить Збройним силам України сучасний розвідувальний безпілотний комплекс Luna NG.  Про це пише німецьке видання Bild.

Євросоюз передав Україні 223 800 артилерійських боєприпасів та мінометних мін. Це допомога у межах першої частини плану надання мільйона снарядів. Також ЗСУ поставили 2,3 тисячі ракет різних типів. Про це у п’ятницю, 11 серпня, повідомив речник ЄС Петер Стано, пише DW.

Сполучені Штати відкриті до тренувань українських військових льотчиків на багатоцільових винищувачах F-16 на своїй території. Про це 11 серпня заявив координатор стратегічної комунікації Ради з нацбезпеки США Джон Кірбі, повідомляє “Голос Америки“.

Сполучені Штати вже поставили в Україну понад 2 мільйони 155 мм снарядів з початку повномасштабного вторгнення РФ. Про це у четвер заявив речник Пентагону, бригадний генерал Патрік Райдер. Вони також забезпечили швидке збільшення власного виробництва великокаліберних артилерійських боєприпасів для потреб України.

Президент США Джо Байден запросив у Конгресу 40 мільярдів доларів екстреного фінансування, які включають кошти на оборону для України. Запит президента США включає 13,1 мільярда доларів на військову допомогу Україні та поповнення запасів зброї Пентагону, використовуваної для військових потреб.

Уряд Естонії підтримав пропозицію Міноборони про відправку в Україну додаткової стрілецької зброї та боєприпасів до неї. У міністерстві оборони Естонії розповіли, що відправлять 150 одиниць стрілецької зброї. «Україну необхідно підтримати проти тривалої агресії Російської Федерації. Ми знову знайшли спосіб для Естонії простягнути руку допомоги», – сказав міністр оборони Естонії Ганно Певкур.

Американські військові надали Україні засоби протидії безпілотникам BlueHalo Titan. Про це заявив генерал-майор Шон Гейні, який очолює американське Об’єднане управління з протидії малим безпілотним авіаційним системам. Гейні наголосив, що американські військові вже надали Україні різні засоби протидії безпілотникам.

У Великій Британії на об’єкті DM Beith для українських військових готують нові партії ракет. Про це розповіли представники Міноборони Британії виданню The Guardian.

Українським артилеристам надійшли нові 155-мм пакистанські боєприпаси. Фотографію з цим снарядом, який має напис українською, показав аналітик War Noir. Ці снаряди компанія Pakistan Ordnance Factories виготовила у 2023 році.

Уряд Німеччини передав Україні дві пускових установки комплексу протиповітряної оборони Patriot. Також на сайті уряду ФРН розповіли, що передали додаткове оборонне обладнання. У нову допомогу, крім пускових установок Patriot, увійшло десять всюдиходів Bandvagn 206, раніше Україна отримала 18 таких машин.

Німецький концерн Rheinmetall викупив у Бельгії 50 танків Leopard 1, частину яких планується передати Україні. Про це повідомляє газета Handelsblatt із посиланням на джерела.

Цей список можна було продовжувати ще на 10 сторінок. Але і вищевказаних новин достатньо, щоб показати, що допомога Україна не зменшується, а наростає.

І на завершення своєї статті Родні Аткінсон повною мірою показав свою проросійську сутність в одному реченні, де він пише, що війну можна закінчити, погодившись на «передачу повноважень росіянам і російськомовним людям на сході України та гарантувавши нейтралітет України». Насправді є простіший спосіб містере Аткінсон. Війна закінчиться тоді, коли Росія забереться з території України включно з Кримом. Або забереться сама або буде вибита з нашої території Збройними силами України. І скавучання проросійських шавок не стане Україні на заваді.

Олена Коцеруба

Матеріал підготовлений у рамках проєкту “Stop Lie” БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства