Аналіз російської пропаганди, фейків та джерел їх розповсюдження в Польщі за липень 2023 року
Ілюстрація проєкту «Stop Lie»

Аналіз російської пропаганди, фейків та джерел їх розповсюдження в Польщі за липень 2023 року

Проект Stop lie впродовж липня 2023 року ретельно проаналізував медіапростір Польщі на предмет виявлення російської пропаганди. Можемо констатувати багатий «улов». Якщо головними темами травня-червня була «втома» поляків від українців та підкреслення історичних суперечностей між двома народами, то у липні педалювалися теми поразки української армії та внутрішніх проблем України.

Медіа-ресурси в Польщі, де публікується російська дезінформація

Ці ресурси регулярно публікують фейкові новини:

C-z06.neon24

Neon24

Sputniknews

News-front

Wolnemedia

Myslpolska

Dziennik Polityczny

Marucha

Boomerangmedia

Olej w glowie

TG Ukraina w Ogniu

TG Ciezka Artyleria

TG Ruch Oporu

TG Niezależny Dziennik Polityczny

TG NewsFactoryPL

TG Antypropaganda

TG Qanon Polska

TG RuskiStatek

TG Ciezka Artyleria — kanał

TG Ruch Oporu

TG swiatinformacji

TW GrzegorzBraun

TG Warszawska Syrenka

А також інші акаунти у соціальних мережах окремих політичних сил та проросійськи налаштованих польських діячів.

Основні теми, на яких за цей період будувалися фейки та маніпуляції

Україна не має шансів встояти перед росією, тому програє війну

Цій темі у різних інтерпретаціях було присвячено кілька публікацій у польськомовних проросійських медіа. Зокрема, успіхи української армії применшуються або взагалі нівелюються, натомість про російську армію пишуть як про «непереможну», яка має всі шанси виграти війну.

Так, наприклад, legaartis.pl пише, що втрати української армії настільки великі, що трупами солдатів вкриті усі поля у зоні бойових дій, і тіла ніхто не забирає. До речі, посилання на legaartis.pl, де була розміщена ця стаття з посиланням на Скотта Ріттера – сумновідомого екс-офіцера американської розвідки, обвинуваченого у педофілії, вже неактивне – вочевидь, цю відверто брехливу статтю було видалено.

Для того, щоб підкреслити, що українська армія не має шансів на перемогу, наводяться фальшиві аргументи нібито від Заходу: мовляв, вам дають найсучаснішу зброю, а у вас немає клепки використати її успішно, щоб перемогти російську армію.

В цій же публікації повторюється фальшивка, яким росіяни і їхні польські «аватари» годують інформаційний простір, починаючи від травня – нібито головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний загинув, а якщо він десь з’являється, то це не він, а його «голограма».

У деяких публікаціях прослідковувалася тема неефективності та марності західної допомоги, у тому числі, військової. Мовляв, Україні дають безпрецедентну кількість зброї, ще й найкращої, високотехнологічної, а солдати української армії не можуть нею ефективно скористатися і тому все одно програють.

Розповсюджував цей фейк портал neon24, відомий регулярними публікаціями на користь росії, відповідно, проти України.

Про те, що Україна обов’язково програє, росія окупує понад половину її території, а сама держава перетвориться на «пеньок», йдеться в іще одній публікації.

Тут також застосовано одну з улюблених технологій проросійських пропагандистів – залучення «авторитетного» західного «експерта». В даному випадку йдеться про Джона Міршаймера, відомого своїми проросійськими поглядами та заявами щодо «непереможної» російської армії.

У подібних публікаціях люблять підкреслювати успіхи (часто – уявні) російської армії. Наприклад, на порталі legaartis.pl писали про велику кількість та незнищенність їхніх дронів «Ланцет».

Втім, спеціалісти швидко розвінчали цей міф – у росіян залишилось не так багато тих «Ланцетів», і українські збройні сили чудово їх збивають.

Україна – країна «нацистів», яка не приймає іншої ідеології та жорстоко карає незгодних

В деяких публікаціях підкреслюється, що українці – це «нацисти», які карають за непокору та недостатньо шанобливе ставлення до «національних героїв». Так, на порталі ukr-leaks вийшла публікація нібито про жінку, яка отримала 10 років за мем про Степана Бандеру та листування з сестрою у Польщі.

Насправді ж йшлося про колаборантку, яка, як довело слідство, просила окупантів вдарити по Черкасах. Ця примітивна маніпуляція показує: пропагандисти не гребують спотворювати зміст будь-яких публікацій, використовуючи реальні події та фотографії, але повністю змінюючи їхній зміст.

Ще одна новина того ж штибу – про українського вчителя, який нібито «пав жертвою» українських репресій і якого засудили за «російську пропаганду серед колишніх студентів».

Виявилося, що цей «вчитель» насправді є агентом та адептом скандального пастора Андрія Ткачова, який підбурював росіян до нищення українських міст.

Україна – корупційна держава, їй не можна допомагати, бо гроші все одно розкрадуть

Ще одна категорія фейкових публікацій стосується того, що Україна неефективно використовує допомогу Заходу і навіть заробляє на війні. Так, новину про збільшення золовалютних резервів в Україні (яку, до речі, не дуже оптимістично сприйняли у самій країні, адже це пов’язано з нарощуванням зовнішнього боргу), у польському виданні legaartis.pl перекрутили так, ніби Україна «робить бізнес» на війні, використовуючи фінансову допомогу Заходу для збагачення.

Варто зазначити, що цей портал, який маскується під сайт відомої правничої фірми, постійно розповсюджує російські наративи та фальшує факти.

Ба-більше: для того, щоб підсилити неефективність західної допомоги, у проросійських польських ЗМІ «качається» тема корупції, яка, попри війну, процвітає в Україні. Так, польське медіа Niezależny dziennik polityczny зманіпульовало інформацією про те, ніби в Україні витрачаються шалені кошти на встановлення сирен оповіщення повітряної тривоги.

І взагалі, на думку польських медіа, які пишуть свої тексти під диктовку Кремля, Україна витрачає на війну занадто багато коштів, натякаючи, що частина з них розкрадається.

Перекручування фактів з поточних подій

Ще одна технологія, притаманна пропагандистським ресурсам у польському інформаційному просторі – просто перекручувати факти, кажучи «чорне» на біле і навпаки. Наприклад, телеграм-канал “Ruski statek” фактично звинуватив українську армію у знищенні Свято-Преображенського Собору в Одесі.

Варто зауважити, що ця технологія вже давно апробована: у такому ж контексті деякі польськомовні ЗМІ подавали новину про підрив Каховської дамби у червні. Вони стверджували, що або «не все так однозначно», і звинувачувати росію у цьому несправедливо, або ж прямо звинувачували у підриві дамби українських військових.

Якщо немає фактів, які можна перекрутити, тоді «подію» можна просто вигадати. Так, у телеграм-каналі порталу Niezależny Dizennik Polityczny з’явилася абсолютно фальшива новина про те, нібито в Україні ведеться набір кол-центру, робота в яких полягає в «обмані поляків». Наші журналісти сконтактували з нібито автором оголошення, і з’ясувалося, що це повна нісенітниця – російські пропагандисти просто взяли інше оголошення про працевлаштування і «підправили» його так, щоб це виглядало подразником для поляків.

Отже, підсумуємо.

Основні теми, які підсвічувалися польськомовними проросійськими медіа у липні, це:

  • Слабкість української армії та її нездатність встояти перед «непереможною» армією Росії
  • Неефективність та марність допомоги Заходу, в тому числі, через невміння України використати цю допомогу
  • Корупційність українських чиновників, які заробляють на війні
  • Нацистські настрої України, через які страждають «пересічні громадяни».

Варто зауважити, що більшість проросійських польськомовних ЗМІ називають владу в Україні «київський режим», війну – конфліктом, а деякі, наприклад, legaartis.pl, заходить так далеко, що називає війну в Україні «цирком». Ми б хотіли запросити цих «авторів» до України, особливо, її південно-східної частини, де вони б на власні очі переконалися, що наробили російські варвари за 17 місяців великої війни. Сумніваємося, що навіть таким цинікам було б смішно від побаченого.

Всі ці відверто фейкові або маніпулятивні публікації мають кілька цілей: знецінити Україну в очах Заходу (і навпаки), довести думку, що Україна все одно програє, показати країну «нацистською» тоталітарною державою, виправдовуючи таким чином агресію росії проти неї. Але жодне з цих ЗМІ не замислюється, що головна причина подій, які відбуваються і які вони так послідовно перекручують та фальшують, – війна росії проти України, яка триває майже півтора року.  

Вікторія Чирва

Матеріал підготовлений у рамках проєкту «Stop Lie» БО «Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства