Поховано останки 9 осіб, які померли під час Варшавського повстання
Похорон дев’яти осіб, які померли під час Варшавського повстання, 4 серпня 2023 року PAP/Radek Pietruszka

Поховано останки 9 осіб, які померли під час Варшавського повстання

Останки повстанця та восьми цивільних жителів з військовими почестями поховано на Цвинтарі варшавських повстанців у районі Воля. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Богослужінням за полеглими та вбитими в польській столиці розпочався похорон дев’яти осіб, які померли під час Варшавського повстання 1944 року. Службу відправили у костелі св. Григорія Великого. Останки варшавського повстанця та, найімовірніше, восьми цивільних осіб, знайдено при проведенні будівельних робіт у варшавському районі Чернякув у травні та червні цього року. Після ексгумації фахівці Інституту національної пам’яті взяли генетичні зразки, щоб у майбутньому була можливість встановити, ким були люди, останки яких знайдено.

Під час богослужіння священник Зенон Тшасковський сказав, що всі вони віддали життя за Батьківщину: «Віддали своє життя, захищаючи нашу Батьківщину. Вони йшли з великою хоробрістю, великою любов’ю, величезною надією, щоб служити. Ми висловлюємо велику вдячність за відкриття, за те, що зібрано їхні останки».

Останки повстанця та восьми цивільних жителів з військовими почестями поховано в безіменних могилах на Цвинтарі варшавських повстанців у районі Воля серед тисяч інших жертв німецьких злочинів, скоєних проти мешканців польської столиці під час придушення Варшавського повстання.

У період Варшавського повстання у боях у районі Чернякув загинули тисячі людей. Серед них були цивільні мешканці, а також повстанці, убиті та поранені в боях, розстріляні під час екзекуцій та в польових госпіталях разом із медичним персоналом.

IAR/Н.Б.