Котеджі вздовж Київської дамби: за махінації затримано засновника інвесткомпанії та ще трьох спільників ОЗГ (ВІДЕО)

Котеджі вздовж Київської дамби: за махінації затримано засновника інвесткомпанії та ще трьох спільників ОЗГ (ВІДЕО)

Загалом до її складу входили понад два десятки осіб, де у кожного була чітко визначена роль. В листопаді минулого року  вісім учасників цієї злочинної організації вже отримали підозри. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на МВС України.

За даними слідства, учасники злочинної організації провернули оборудку та незаконно заволоділи землями водного фонду на території лівобережної захисної греблі «Каскаду Київських ГЕС і ГАЕС» (дамби). До її складу увійшли засновник інвестиційної компанії, його брат, забудовники, їх довірені особи, службовці обласного управління держгеокадастру та підконтрольні особи.

Понад 7 га земель водного фонду вздовж Київської дамби між селами Хотянівка та Лебедівка незаконно відчужили з державної власності та безоплатно передали у приватну власність підконтрольним особам начебто для ведення садівництва. Більшість з них були студентами столичних навчальних закладів, які були введені в оману та погодилися на пропозицію через скрутне матеріальне становище. Їх шукали через соціальні мережі та за винагороду пропонували поставити підпис на паперах.

В подальшому захоплені землі на папері перепродавали крупним забудовникам, а ті будували замість садів — котеджні містечка. Власне, саме на їхнє замовлення, зловмисники і провернули земельну оборудку.

Щоб уникнути довготривалої та складної процедури отримання дозвільних документів на будівництво та введення будівель в експлуатацію, отримували технічні паспорти з фіктивними даними. Відповідно до документів, будинки звели господарським способом в 1991 році. Такі маніпуляції давали можливість зареєструвати право власності на будівлю без отримання відповідних дозволів і погоджень в Державній інспекції архітектури та містобудування України. 

18 січня оперативники Управління стратегічних розслідувань в Київській області Нацполіції спільно з ДБР та Офісом Генерального прокурора затримали бізнесмена-засновника інвестиційної компанії під час його спроби перетнути кордон України з Польщею. Також правоохоронці затримали його брата та ще двох спільників.

Крім того, в офісах компанії та за місцями мешкання фігурантів провели процесуальні заходи. Вирішується питання про повідомлення затриманим про підозру. Дії учасників злочинної організації кваліфіковані за:

•⁠  ⁠ч. 1 та 2 ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній);

•⁠  ⁠ст. 233 (незаконна приватизація державного, комунального майна);

•⁠  ⁠ст. 209 (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом) Кримінального кодексу України. 

Фігурантам земельних махінацій загрожує покарання до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.