Фейк: в Україні вбили американського генерала
Ілюстрація проєкту «Stop Lie»

Фейк: в Україні вбили американського генерала

Російська пропаганда будує систему фейків, маніпуляцій та дезінформацій навколо певних наративних тем. І однією з таких тем є НАТО. Після того, як російській армії не вдалося взяти Київ за 3 дні, пропагандисти почали поширювати наратив про нібито участь у війні солдатів НАТО, бо як інакше пояснити свою поразку на півночі України. Відтоді з’явилася на світ теорія змови про те, що країни НАТО приховують нібито загибель військових в Україні.

Так, нещодавно по проросійських акаунтах у Twitter прокотилися фейкові дописи декількома мовами (англійська, іспанська, польська) про загибель американського генерала в Україні. Про це пише польський портал konkret24.

“Генерал-майор США Ентоні Поттс загинув у результаті російського ракетного удару по штаб-квартирі НАТО в українському місті Дніпропетровськ”, – повідомив один з користувачів Twitter 21 серпня 2023 року. Допис отримав 13 200 переглядів і майже 285 лайків та був поширений 107 разів. Крім цього допису, акаунт забитий різними проросійськими пропагандистськими текстами.

Скріншот із Twitter-аккаунта

Це фейк. Насправді, генерал-майор Ентоні Поттс, який очолював одну з програм на військовому об’єкті Aberdeen Proving Ground в американському штаті Меріленд, загинув в авіакатастрофі в США 25 липня 2023 року. Генералу було 59 років.

31 липня про його смерть оголосила Асоціація армії США. “Поттс був єдиною людиною в одномоторному літаку, який розбився в полі в Гавр-де-Грейс, штат Меріленд, згідно з численними повідомленнями преси та місцевими службами екстреної допомоги”, – йдеться в заяві.

26 липня, наступного дня після катастрофи, місцевий новинний сайт The Baltimore Banner цитував офіс шерифа округу Гарфорд, який підтвердив загибель генерала внаслідок катастрофи в Гавр-де-Грейс.

Повідомляється, що генерал того дня керував літаком Piper PA-28, причини аварії встановлює урядове агентство Національна рада з безпеки на транспорті.

Також, на сайті Абердинського полігону розміщене повідомлення про співчуття родині.

Більше того, немає жодних повідомлень про будь який зв’язок генерала Поттса з війною в Україні. А також не існує «штабу НАТО в Україні», оскільки Україна не є членом НАТО.

Олена Коцеруба

Матеріал підготовлений у рамках проєкту “Stop Lie” БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом#TeamEurope#MovingForwardTogether#ISAREdnannia#StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства