Маніпуляція: поставки Україні літаків F-16 – «крок до ядерної війни»
Ілюстрація dailystar.co.uk, thedrive.com, edition.cnn.com, newswall.org

Маніпуляція: поставки Україні літаків F-16 – «крок до ядерної війни»

Насичене європейське турне президента Зеленського неабияк занепокоїло російських пропагандистів та їхніх західних колег. Попри бравурні запевнення у тому, що «найкраща у світі» російська система протиповітряної оборони легко розправиться з нібито застарілими й неефективними F-16, страх реальності нікуди не подівся. Тому інформаційний простір дружніх до України держав почали активно засмічувати фейками у передчутті поставок літаків або ж припасів і запчастин до них.

Днями у відомому поширенням проросійської дезінформації виданні Compact Online було опубліковано матеріал «Винищувачі F-16: задоволено ще одну військову забаганку України».

Загалом матеріал цей доволі короткий – за обсягом його можна навіть назвати заміткою – з загалом коректними даними щодо обіцяних поставок та зауваженням щодо реакції Росії.

Однак Compact Online не було б самим собою, якби не лишили у цій добрій для української армії новини якоїсь «перестороги» Заходу, що характерно для російських «голубів миру». Цього разу у відповідній ролі цитується політолог Тобіас Фелла. На відміну від багатьох так званих експертів, він дійсно є доволі авторитетним фахівцем, регулярним дописувачем поважних німецькомовних видань і співробітником престижної берлінської Школи Герті, відомої як потужний центр з дослідження міжнародних відносин, а також Гамбурзького університету. Автори матеріалу, посилаючись на нібито слова Фелли, застерігають: «Навіть якщо майже повсюдно в західних країнах применшують небезпеку можливої ​​ядерної загрози, ситуація фактично може будь-коли перерости в нову ракетну кризу зразка Кубинської або навіть ядерну війну».

Звичайно, жодного натяку на контекст, у якому такий коментар було надано, а також приводу для висловлення такої песимістичної ідеї, нема. Фелла відомий як експерт з відносин між «великими державами» і проблем ядерного роззброєння і неодноразово висловлювався на користь відповідального підходу потужних країн до накопичених ними запасів смертоносної зброї. Зате «фахівці» Compact Online штучно причепили цей доволі раціональний коментар до можливих поставок F-16 як обґрунтування доцільності відмови від їхнього постачання Україні.

І хоча ці літаки дійсно можуть нести бомби В61, очевидно, що ризик ядерної війни в разі поставки F-16 Україні рівний нулю. Як без’ядерна держава, що шанує міжнародне право, Україна не візьме на озброєння ані В61, ані будь-які інші ядерні бомби, застосування котрих, до речі, було б дуже проблемним та непередбачуваним у нинішніх фронтових умовах. До того ж, США як ядерна держава просто не мають права передавати країнам, що не володіють відповідним озброєнням, ядерні снаряди. Ця умова, закріплена Договором про нерозповсюдження ядерної зброї 1968 р., обов’язкова для всіх держав-учасниць: її не порушує навіть Росія, що переміщує ядерну зброю на територію сусідньої без’ядерної Білорусі, та все ж не наважується передати її тамтешній армії.

Будь-які «застереження» щодо «неминучості ядерної війни» – це з майже стовідсотковою імовірністю нині інсинуації проросійських персоналій, що ганьблять високе звання журналіста виконанням політичних замовлень. Наша згуртованість і критичне мислення – запорука їхньої невдачі.

Богдан Мироненко

Матеріал підготовлений у рамках проєкту “Stop Lie” БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie