Центральна Європа об’єднується проти дезінформації Кремля: Anti-Disinformation Warsaw Summit 2023

Центральна Європа об’єднується проти дезінформації Кремля: Anti-Disinformation Warsaw Summit 2023

Центральна Європа виступає перед світом єдина у захисті свободи слова та правдивої інформації. 4 вересня в Варшаві на саміті “Зупинимо дезінформацію та російську пропаганду” (“Anti-Disinformation Warsaw Summit 2023”), представники медіа-регуляторів з Польщі, України, Естонії, Румунії, Угорщини, Латвії та Литви об’єдналися, щоб визначити стратегії у боротьбі з посиленою хвилею дезінформації, що йде із Кремля. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на блог Шеф-редактора UPMP, журналіста проєкту StopLie, ведучої програми “Філософія особистості з Анною Стожко”, члена Спілки польських журналістів, координатора проєктів Польсько-Української Господарчої Палати, проєктного директора БФ Польсько-Українського Партнерства Анни Стожко.

Основна думка, висловлена на саміті, полягає в тому, що російська пропаганда – це не просто інструмент впливу, а отрута, що руйнує демократію. У 2022 році російська агресія проти України виявилася багатомірною, охоплюючи не лише військові дії, але й велику масу дезінформації. Польща, активний союзник України, сама стала об’єктом російської пропаганди, спрямованої на дестабілізацію політичних настроїв. “Ферми тролів” активно працюють не лише в Польщі, але і в усій Центрально-Східній Європі та країнах Балтії.

Польща, розуміючи масштаби загрози, зосереджує зусилля на боротьбі з російською брехнею. Особливу увагу приділяє медіаосвіті, яка грає ключову роль у формуванні свідомого співвідношення суспільства до ЗМІ. Національна рада з питань телебачення і радіомовлення активно включена в цей процес, розвиваючи імунітет громадян до дезінформації.

Захід, організований польською Національною радою радіомовлення та телебачення (Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji), разом з представниками з Естонії, Литви, Латвії, Румунії, Угорщини та України, визначає новий етап у боротьбі. Зміст саміту не обмежується обміном досвідом; він орієнтований на спільні програмні дії для захисту громадян від дезінформації та пропаганди.

Серед спікерів саміту Україну представила Ольга Герасим’юк. Голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення підкреслила важливість боротьби з російською пропагандою. Вона наголосила, що нове покоління виростає під впливом абсолютно брехливої пропаганди, і ця тотальна характеристика нагадує найстрашніші часи історії. Пані Герасим’юк закликала до спільних зусиль, щоб протистояти ефективній пропаганді Кремля, яка довгий час залишалася непоміченою демократичним світом.

Центральним моментом заходу стало підписання Варшавської декларації. Цей документ встановлює рамки співпраці для обмеження та викриття російської пропаганди. Це ще один крок до формування міцної європейської фронтової єдності у захисті правдивої інформації та свободи слова.