Фабрикування страху: аналіз вірусного російського фейку про «дитячі фабрики» в Україні
Ілюстрація: Depositphotos

Фабрикування страху: аналіз вірусного російського фейку про «дитячі фабрики» в Україні

На початку липня 2023 року в соціальній мережі Facebook з’явився фейковий допис польською мовою про те, що буцімто російські військові знайшли в Україні «дитячу фабрику», де маленьких дітей «вирощують для дитячих секс-борделів і вилучення органів». Цей допис став вірусним та зібрав майже 1,5 тисячі поширень, 1,6 тисяч реакцій та майже 900 коментарів.

Автор Jacek Mędrzycki у своєму дописі опирається на слова російського військового у відео, який нібито виявив місце цієї «дитячої фабрики». Джерелом цього відео є TG-канал “Putinger’s Cat”, що поширив його 22 листопада 2022 року, який в свою чергу опирається на інтерв’ю, що вийшло на російському регіональному телебаченні Nika.tv 16 листопада 2022 року. У відео російський військовий Шухрат Аділов розповідає про нібито побачене на фронті, зокрема в місті Ізюм. Додає, що п’яні українці мали показати йому місце, де незаконно брали органи у дітей, а їхні тіла ховали чи спалювали. Втім не підкріплює свої слова жодними доказами. Шокуючі повідомлення про існування «фабрики дітей» є частиною російського наративу про незаконну торгівлю органами, які використовує російська пропаганда як проти України, так і проти міжнародних організацій. Про це пише польський факчтекінговий портал Demagog, який працює з 2014 року.

Проєкт EUvsDisinfo, який є флагманським проєктом Оперативної робочої групи зі стратегічних комунікацій (East StratCom Task Force) Європейської Служби Зовнішніх Зв’язків та був створений 2015 року для більш ефективного реагування на поточні кампанії Російської Федерації з дезінформації, що зачіпають Європейський Союз, його держави-члени та сусідні країни повідомляє, що твердження про торгівлю органами під час військових дій в Україні поширюються з 2014 року та є частиною дезінформаційного інструментарію Кремля. Звинувачення інших у торгівлі органами було постійною прокремлівською технікою дезінформації, будь то НАТО, сирійські «Білі шоломи», українська армія чи навіть дружина  колишнього президента  Грузії Міхеіла Саакашвілі.

Тоді ж з’явився російський фейк, поширений через петербурзький телеканал «П’ятий канал» (Росія), що спостерігачі ОБСЄ виявили “мобільні крематорії”, які “мабуть використовувалися для утилізації тіл, органи яких були незаконно вилучені”, а також, що Global Rescue, міжнародна компанія, яка надає медичні послуги, послуги безпеки, евакуації та управління кризовими ситуаціями, “може бути пов’язана з цією незаконною діяльністю”.

В ОБСЄ та Global Rescue відреагували на фейк та спростували цю інформацію.

Міжнародний Комітет Червоного Хреста (МКЧХ) також був фальшиво звинувачений у торгівлі органами. Новину на цю тему опублікувало російське пропагандистське медіа Sputnik. Дезінформатори писали про нібито знайдені на базі Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) в Маріуполі медичні картки дітей, в яких описані їхні здорові органи. При цьому в картках начебто відсутні дані про хвороби дітей, але містяться контакти батьків. МКЧХ спростував цю інформацію, повідомивши, що організація не збирає медичні картки дітей.

Для досягнення своїх цілей та максимального поширення дезінформації кремлівські пропагандисти використовують верифіковані аккаунти в Твіттері. Це аккаунти, що мають синю відмітку і відповідно мають викликати довіру, адже з 2009 року цей штамп підтверджував, що даний обліковий запис був перевірений. Сьогодні синю відмітку можна просто купити, оплативши щомісячну підписку Twitter Blue. Це пояснює, чому багато неправдивого контенту про війну в Україні почало з’являтися саме у «перевірених» профілях Twitter.

Сервіс BBC Verify наводить приклад фейкових новин від «перевірених» акаунтів. Про це пише Шаян Сардарізаде, журналіст BBC Verify (група перевірки фактів BBC News) у тексті, опублікованому 9 липня 2023 року.

Повідомляється, що декілька перевірених облікових записів використовувалися для поширення заяв про те, що російські військові виявили в Україні «фабрики немовлят». Згідно з цими повідомленнями, дітей віком від двох до семи років мали «вирощувати на фабриці» для вилучення органів і продажу на чорному ринку або відправляти до «дитячих борделів». Ці дописи побачили від тисячі до 455 тис. користувачів Twitter.

У BBC Verify знайшли дописи такого вмісту принаймні в трьох підтверджених акаунтах Twitter та встановили походження цього повідомлення. Ця теза була опублікована на The People’s Voice – нова назва YourNewsWire, який, за оцінкою Пойнтера в 2018 році, був тоді “одним із найпопулярніших веб-сайтів, що публікують фейкові новини у світі”.

У будь-яких повідомленнях про незаконну торгівлю органами не враховується, наскільки складною є ця процедура. Українська аналітична платформа VoxUkraine у своєму матеріалі про фейки щодо системи охорони здоров’я роз’яснює, що провести подібну процедуру в польових умовах неможливо. Спершу колектив із близько 10 лікарів різних напрямків має констатувати смерть людини та визначити, чи придатна вона для трансплантації. Після цього, аби виконати пересадку органів, треба безпосередня згода родичів загиблого. Для проведення трансплантації необхідна бригада не менше 6-8 хірургів. А «продати» вилучені органи за кордон, як заявляють росіяни насправді майже неможливо через їхню обмежену придатність. Наприклад, серце та легені придатні для трансплантації після вилучення впродовж 4-6 годин. Печінка життєздатна поза тілом 8-12 годин, а нирки — 24-36 годин. 

Олена Коцеруба

Матеріал підготовлений у рамках проєкту “Stop Lie” БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства