Фейк: ікони з Києво-Печерської Лаври виставлять на аукціоні у Франції

Фейк: ікони з Києво-Печерської Лаври виставлять на аукціоні у Франції

На ряді польськомовних TG-каналів, які неодноразово були помічені в поширенні російської дезінформації, днями був поширений фейк про те, що ікони з Києво-Печерської Лаври будуть виставлені 1 жовтня 2023 року на торги в аукціонному домі Osenat у Франції. Ще раніше дописи з таким змістом були помічені в російських медіа та TG-каналах. Як доказ пропагандисти демонструють світлину рекламного борду із анонсом заходу та дофантазовують, що саме тому виселили монахів з Лаври.

Натомість, на запит інформаційного проєкту StopFake, в аукціонному домі Osenat повідомили, що поширювана інформація про аукціон є фейковою і такий захід ніхто не планував.

На сайті Osenat можна самостійно перевірити розклад майбутніх аукціонів та переконатися, що серед них не лише немає розпродажу ікон з  Києво-Печерської Лаври, а й взагалі не заплановано жодних заходів на 1 жовтня.

Це вже не перший російський фейк стосовно національної спадщини України. Так, наприкінці червня 2023 року кремлівські пропагандисти поширили фейк про начебто домовленості між Україною та ЮНЕСКО про вивезення з Києво-Печерської лаври християнських цінностей, зокрема святих мощей.

Дезінформатори писали, що «між Києвом та ЮНЕСКО досягнуто домовленості про вивезення з Києво-Печерської лаври християнських цінностей, зокрема святих мощів. Згодом їх передадуть музеям Італії, Франції, Німеччини та Ватикану під приводом порятунку від російських ракетних ударів”. Інформація була спростована міністром культури та інформаційної політики України Олександром Ткаченком «Чим більше Лавра стає українською, тим більше підгорає на болотах. Єдина задача, яка стоїть перед нами зараз щодо Лаври – захистити її від руського міра та остаточно впевнитись, що всі наші українські сакральні реліквії на місці. Жодна сакральна цінність не покине територію України. А все викрадене росії доведеться повернути», — написав міністр.

Такими звинуваченнями, країна-агресор РФ намагається відволікти увагу від масштабного грабування культурних цінностей України на окупованих територіях. Так, заступниця міністра культури та інформаційної політики Катерина Чуєва повідомила, що російські окупанти вивезли з України десятки тисяч культурних цінностей.

Олена Коцеруба

Матеріал підготовлений у рамках проєкту “Stop Lie” БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства