Перший Форум оборонних індустрій розпочав роботу в Києві 29 вересня 2023р.
https://dfnc.gov.ua

Перший Форум оборонних індустрій розпочав роботу в Києві 29 вересня 2023р.

29 вересня 2023 року в Києві стартував Форум оборонних індустрій. Як на мене, це надзвичайно важливий захід для посилення можливостей українського оборонно-промислового комплексу і обороноздатності України загалом. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на блог Голови Правління БО «Благодійний фонд Польсько-Українського партнерства», Голови Ради Польсько-Української Господарчої Палати Олега Дубіша.

За повідомленням прес-служби NATO, у своєму зверненні до першого засідання Міжнародного оборонно-промислового форуму в Києві в п’ятницю (29 вересня 2023 року), Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг «віддав данину поваги українському народу та збройним силам, чия мужність і героїзм надихають світ, коли вони продовжують виштовхувати назад (відражати) брутальну російську війну агресії».

«Але лише відвага не зупиняє безпілотники, лише героїзм не може перехопити ракети. Україні потрібні потужності, висока якість, велика кількість і швидко», – зазначив пан Столтенберг, додавши, що «без промисловості немає оборони».

«Після повномасштабного вторгнення Росії минулого року багато членів Альянсу значно виснажили свої запаси, щоб підтримати Україну. НАТО працює над своїм Планом дій оборонного виробництва, щоб агрегувати попит і підвищити сумісність. Агентство НАТО з підтримки та закупівель контролює низку важливих ініціатив, у тому числі рамкові контракти на основні боєприпаси на суму 2,4 мільярда євро, включно з твердими замовленнями на 1 мільярд євро для покриття можливостей, таких як 155-міліметрова артилерія, протитанкові керовані ракети та основні боєприпаси бойових танків.

Генеральний секретар високо оцінив винахідливість української оборонної промисловості, сказавши: «від безпілотників до розмінування Україна впровадила інновації з блискавичною швидкістю». Він додав, що «чим сильнішою буде Україна на полі бою, тим сильнішою буде її позиція за будь-яким столом переговорів. Тож хоч як це парадоксально звучить, але зброя для України – шлях до миру».

Великі оборонні компанії з усього Альянсу взяли участь у форумі, в якому, за інформацією прес-служби альянсу, присутні учасники з понад 20 країн. НАТО представляла помічник генерального секретаря з оборонних інвестицій Венді Гілмор.

Також хотів би привернути увагу, до візиту в Київ, на передодні вищевказаного Форуму оборонних індустрій, делегації представників оборонно-промислового комплексу Франції на чолі з Міністром збройних сил Франції Себастєном Лєкорню. Французька делегація провела зустріч з Президентом України В.Зеленським, а також з іншими українськими керівниками зокрема з Міністром оборони п.Р.Умеровим.

За повідомленням французької сторони Франція хоче налагодити спільне виробництво зброї з Україною, а також продавати останній свою зброю. З цією метою країна спільно з делегацією представників компаній, що спеціалізуються на виробництві військової техніки, підписала 20 контрактів з українськими промисловцями.

Від себе в якості Post Scriptum добавлю, що маю велику надію, на те, що жодні відомі «зернові», «емоційні», «електоральні», «латифундистько-олігархічні» чи їм подібні миттєвості також не применшать чи маргіналізують і можливості для співпраці та спільних проектів оборонно промислового комплексу України з Польщею та іншими близькими сусідами, які з перших днів широкомасштабної агресії Росії проти України, на відміну від деяких країн Старого Заходу, ні на мить не сумнівались в нашій готовності до боротьби з агресором і всіляко в т.ч. зброєю підтримали Україну.

Олег Дубіш

Більше інформації за посиланнями:

https://www.nato.int/cps/en/natohq/news_218893.htm…

https://www.nato.int/cps/en/natohq/opinions_218895.htm

https://www.president.gov.ua/…/volodimir-zelenskij…

https://www.defense.gouv.fr/…/ukraine-sebastien-lecornu…

https://dfnc.gov.ua