"Російська дезінформація в Польщі: огляд фейків про окупацію територій та польські меркантильні інтереси"
Ilustracja: Depositphotos

“Російська дезінформація в Польщі: огляд фейків про окупацію територій та польські меркантильні інтереси”

У сучасному інформаційному світі, де швидкість поширення новин і думок стала блискавичною, медіа мають неперевершену силу формувати думки і переконання мас.

Так, зростаюча кількість дезінформації та фейків, які циркулюють в мережі, намагаються змінити сприйняття громадськістю польсько-українських відносин.

Одним із яскравих прикладів такої дезінформації є поширення російських фейків в Польщі, які стверджують, що країна намагається використати свою підтримку України у війні проти Росії виключно з меркантильних мотивів. Згідно з цими фейками, Польща прагне захопити західноукраїнські землі та втрутитися у відбудову України з метою забрати собі всі ласі шматки, залишивши поляків з порожніми руками.

Ці фальшиві повідомлення, які знаходять свій шлях до польської громадськості через медіа, які виступають ретрансляторами російської дезінформації, не лише викликають хвилювання і недовіру серед громадян, але й загрожують стабільності та взаєморозумінню між державами. Такі штучно створені протиріччя та неправдиві обвинувачення у плановому польському захопленні земель України насправді перешкоджають спільній боротьбі проти агресії Росії та підкреслюють необхідність критичного мислення і перевірки джерел інформації.

У цій статті ми розглянемо основні фейки, які підтримують ідею польського меркантилізму та окупації територій. На основі фактів і досліджень, ми покажемо, як російська дезінформація намагається порушити довіру між Польщею та Україною, а також як це може мати наслідки для обох країн.

Зробимо огляд та аналіз інформаційного поля у Польщі упродовж травня –червня 2023 року, щодо одного із з найтиповішого фейку, поширеного у польських ЗМІ, про те, що Польща прагне окупувати західні регіони України. Цей наратив повторюється вже не перший рік, але за останній період розмови активізувалися. Додалися нові деталі – про те, що нібито і самі українці у західній частині країни не проти того, щоб перейти в юрисдикцію Польщі.

Про це, зокрема, пише пропагандистський ресурс Niezależny dziennik polityczny. Ось суть публікації: «Сусіди України все більше зацікавлені її територією. У Польщі все частіше звучить гасло «Україна в кордонах 1939 року», і вона готова вирішувати це військовим способом ситуацію на Західній Україні – причому забрати не тільки Львів, але й Тернопіль, Івано-Франківськ, Рівне та Луцьк і створити там «антиросійський буфер».

Ба-більше: у тому ж тг-каналі з’являються пости, ніби населення Західної України готове до повернення до Польщі і гаряче вітає такі ініціативи.

Тему підхоплює тг-канал «Варшавська русалка» і пише, що «почалась інформаційна підтримка польських військ на Західній Україні».

Дописувачі цього каналу йдуть ще далі, розповідаючи про загарбницькі плани Польщі: «Поляки перейменували не лише Калінінград, а й не лише топоніми на території України та Білорусі. Ось натяк на захопницьку політику Польщі та реванш».

Подібну історію просуває і Niezależny dziennik polityczny про те, що Польща посилює війська на калінінградському напрямку і готує винищувачі для нападу на Білорусь.

Натомість дописувачі проросійських польських медіа активно просувають думку, що Польщу просто втягнули у війну як сусідню країну, бо жодна інша притомна держава не погодилася б на таку «авантюру». Відповідно, кров польських солдат буде на руках уряду. Це особливо актуально з урахуванням жовтневих виборів у Польщі – опоненти намагаються використати цю карту у боротьбі з владою.

Так, у своєму дописі Niezależny Dziennik polityczny посилається на нібито лист українського командувача Сергія Шаптала, в якій той просить Державну прикордонну службу спростити прихований перетин кордону багатонаціональними військовими формуваннями з території Польщі.

«Якщо це станеться, країни НАТО фактично будуть безпосередньо залучені в цю війну. Усе це призведе до чергової ескалації конфлікту, прямого зіткнення НАТО і Росії з вельми трагічними наслідками. Наш уряд явно збожеволів і не в змозі оцінити наслідки своїх дій. ПіС втягує поляків у чужу війну, а з огляду на підготовку до таємної мобілізації з боку Міністерства національної оборони, нова фаза збройного конфлікту в Україні вже почалася», – йдеться у публікації.

На цьому ж каналі Польща подається як «хлопчик для биття», бо жодну іншу країну нібито не вдалося затягнути у війну, тільки поляків: «Українські і «російські» ракети падають саме на територію Польщі, а не інших сусідніх країн. Може, тому, що Польщу легше спровокувати, бо ніхто так сильно не заангажований у війну? Це все українські провокації».

Частина публікацій присвячена висвітленню історичних суперечностей між поляками та українцями, які набито доводять, що ми не можемо бути союзниками, отже, допомога Польщі – нещира.

Так, сайт neon-24 виходить зі статтею 10 невигідних правд про Україну, які ЗМІ не помічають, в якій, зокрема, підсвічуються негативні моменти нашої спільної історії і робиться висновок, що вони нездоланні.

А ресурс wolnemedia взагалі ставить під сумнів, що Польща є союзником України, адже Україна нібито постійно просуває історичні антипольські наративи.

Ба-більше: той же сайт стверджує, нібито Україна дозволила ексгумацію тіл жертв «Волинської різні» взамін на встановлення пам’ятників героям УПА у Польщі.

Тему підхоплює і ФБ-сторінка націоналістичного політичного руху Ruch Narodowy.

При цьому пропагандисти намагаються переконати, що Польща нічого не отримає за свою допомогу – військову, гуманітарну та фінансову. І що польські фірми ніколи не будуть допущені до повоєнної відбудови України, бо те, що займуть росіяни, вони відбудовуватимуть власним коштом, а до України допустять лише американські та західноєвропейські компанії.

Також просувається думка, що, попри підтримку України, Польща у будь-якому разі буде ображена. Так, ФБ-сторінка Ruch Narodowy стверджує, що через директиву ЄС зерно з України заполонить всю Польщу, польських фермерів знову обдурили.

Чому це дезінформація, маніпуляції і фейки?

  1. Утвердження про зацікавленість Польщі в окупації територій Західної України: це заява без підстав. Немає достатніх доказів, що Польща планує військову окупацію будь-яких українських територій. Це фейкова інформація, яка має на меті порушити довіру між Польщею та Україною.
  2. Меседжі з тг-каналу “Варшавська русалка” щодо підготовки Польщею вводу своїх військ на Західну Україну: відсутність конкретних доказів та посилань на достовірні джерела засвідчують недостовірність цієї інформації.
  3. Звинувачення Польщі у перейменуванні топонімів на території України та Білорусії: немає підтверджень або достовірних джерел, що підтверджують цю інформацію. Це ще один приклад фейкової інформації, спрямованої на створення негативного ставлення до Польщі.
  4. Заява про посилення військ Польщею на калінінградському напрямку та готовність до нападу на Білорусь: це безпідставні звинувачення, які не підтверджені достовірними джерелами. Немає підстав вважати, що Польща готується до військового конфлікту з Білоруссю.
  5. Заява про протиросійський буфер, який Польща планує створити на західних українських територіях: це недостовірна інформація без підтверджень. Не існує достовірних джерел, які б підтверджували такі плани Польщі.
  6. Заява про готовність населення Західної України до повернення до Польщі: відсутність достовірних доказів та посилань на конкретні джерела засвідчують, що ця інформація є маніпуляцією та фейком.

Цілком очевидно, що подібні дописи мають на меті знизити рівень підтримки Польщі на адресу України, посіяти сумніви щодо доцільності допомоги і змусити задатися питанням: а чому справді Польща так заангажована у російську-українську війну? Найбільш правдоподібна та очевидна відповідь – тому що, якщо Україна не вистоїть проти Росії, то наступною жертвою агресора буде Польща, – польським рестрансляторам московських наративів просто не спадає на думку.

Вікторія Чирва

Матеріал підготовлений у рамках проєкту «Stop Lie» БО «Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства