Наші спікери. Дмитро Антонюк “Польські замки в Україні очима Дмитра Антонюка”

Наші спікери. Дмитро Антонюк “Польські замки в Україні очима Дмитра Антонюка”

Один зі спікерів Форуму «Мистецтво перемоги» – український журналіст, дослідник, мандрівник Dmytro Antoniuk. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на блог журналістки, комунікаційниці, експертки проекту “Культурний фронт” благодійного фонду “Підгорецький замок” за підтримки Посольства США в Україні Вікторії Чирви.

Він є автором путівника-довідника, в якому зібрано 512 старовинних замків та будівель, пов’язаних з польськими родами, що залишилися на території України. На його думку, привернення уваги до цих унікальних культурно-історичних пам’яток допоможе зберегти їх.

За роки роботи Дмитро виробив певний алгоритм пошуку таких забутих пам’яток, в тому числі, використовує мемуари мандрівників 18-19 століття.

«Мені здається, що я об’їздив і знаю приблизно 90% тих пам’яток, які у нас залишились, пов’язаних з польськими родами, але я сподіваюсь, що ще є що відкривати», – розповідає Дмитро.

Те, що бачить дослідник, мандруючи Україною, викликає сум та сором: понад третина з цих пам’яток перебувають у гостро аварійному стані, і за кілька років можуть зруйнуватися вщент. А у держави, яка повинна опікуватися пам’ятками архітектури національного значення, часто до цього не доходять руки. Але Дмитро Антонюк сподівається достукатися до влади.

А наразі їздить Україною та іншим державами з презентацією своєї книги і відчуває, що скоро доведеться додруковувати додатковий тираж.

«Я надрукував 1000 примірників цієї книги, яка побачила світ у липні цього року. Залишилось їх небагато. Сподіваюсь, що я зміг донести інформацію до тих людей, кому це потрібно. І в тому числі ці книги я передаю безкоштовно до бібліотек, до деяких музеїв, щоб люди мали максимальний доступ до цієї інформації», – розповідає автор.

За його словами, чимало читачів, надихнувшись книгою, готові мандрувати його стежками, щоб на власні очі побачити описані у ній пам’ятки. Для того, щоб максимально полегшити цю подорож, у книзі Дмитра Антонюка містяться не лише світлини та опис пам’яток, але й QR-коди, які через Google Maps ведуть до конкретного місця.

Нагадаємо, більше дізнатися про Форум та зареєструватися для участі можна за посиланням:

https://www.facebook.com/events/1672447053263491/?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[]%7D

U.S. Embassy Kyiv Ukraine USG Exchange Programs Alumni – Ukraine

Допис створений в рамках проекту за підтримки Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США. / Supported by the Public Affairs Section of the U.S. Embassy to Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government.